CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği kesin alım fiyatına tepki gösterdi. Ayçiçeği kesin alım fiyatının yüzde 40 randımanlı ayçiçeği için 75 TL/Ton, fark dahil bin 655 TL/Ton olarak açıklandığını hatırlatan Gaytancıoğlu, “Bu fiyatları çiftçimizin ve toplumun hangi kesiminden olursa olsun elini vicdanına koyan hiç kimse kabul edemez" dedi.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

TRAKYA BİRLİK EŞİTTİR HAYAL KIRIKLIĞI!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Anayasa Değişiklik Teklifi oylamaları nedeniyle katılamadığım Trakya Birlik'in, 2015/2016 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün (dün) Edirne'mizde yapıldı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen de bu görevinin yanı sıra AKP Edirne Milletvekili olması nedeniyle Trakya Birliğin Mali Genel Kuruluna katılamadığından Başkan Vekili Hilmi Kahraman, ayçiçek ürünüyle ilgili kesin alım fiyatını yüzde 40 randımanlı ayçiçeği için 75 TL/Ton fark dahil 1,655 TL/Ton olarak açıkladı.

Böylece en az 100 TL/Ton olması beklenen fiyatı farkı da 75 TL/Ton olarak açıklanmış oldu.

ÇİFTÇİMİZ YİNE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI!

Bu fiyatları çiftçimizin ve toplumun hangi kesiminden olursa olsun elini vicdanına koyan hiç kimse kabul edemez. Maalesef çiftçimiz yine hayal kırıklığına uğramıştır. Üzülerek görüyoruz ki Trakya Birlik; çiftçinin dostu olmaktan uzaklaşmış, AKP iktidarıyla el ele vererek büyük bir üretim potansiyelimiz olmasına rağmen ayçiçeğinde ve yağlı tohumlu bitkilerde Türkiye'nin ithalatçı olmasının önüne geçememiştir.

PİYASA ÖZEL SEKTÖRE TERK EDİLDİ!

Trakya Birlik ayçiçeği piyasasını özellikle 2010 yılından sonra uyguladığı politikalarla adeta özel sektöre terk etmiştir. Trakya Birlik son yıllarda ya piyasada geç fiyat açıklamış, ya da düşük fiyat açıklayarak piyasayı özel sektöre terk etmiştir.

Böylece ayçiçeği piyasasına küresel sermayeye sahip çok uluslu güçler egemen olmaya başlamıştır. Trakya Birlik ana sözleşmesinde yazılı bulunan 'piyasaları düzenleme, üretici ve tüketicileri koruma' iddialarını tamamen yitirmiştir.

Dedelerimizin, babalarımızın kurduğu ve bir dönem ortak sayısı 150 bin olan Trakya Birlik, yanlış politikalarla yönetilmesi sonucu bugün ortak sayısını 40 binlere düşürmüş, çiftçilerimizi koruyucu ve destekleyici bir politika üretmekten aciz bir konuma; AKP iktidarının güdümüne girmiştir.

Dünya ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimizin durumu ve üretim maliyetleri ortada iken böyle bir fiyat açıklanması üzüntü vericidir.

TRAKYA BİRLİK YÖNETİCİLERİNİN VİCDANLARI SIZLIYOR MU?

Merak ediyorum Trakya Birliği AKP politikalarıyla yöneten Birlik yöneticilerinin her yıl 2 milyon ton civarında ayçiçeği ve yağı ithal ederek Türk çiftçisine verilmeyen paranın Ukrayna, Arjantin, Şili, Fransa, Rusya ve Bulgaristan çiftçisine verilmesi dolayısıyla vicdanları sızlamakta mıdır? Çiftçilerimiz haciz kıskacında iken verilen fiyatlar vicdanlarında kabul görmekte midir?

Hepimizin gördüğü üzere Trakya Birlik gibi önemli bir kurum öyle vekillikten arda kalan zamanla yönetilemiyor. Tüm bu durumlar neticesinde lütfen çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyin, istifa edin.