Çerezlik ayçekirdeği üretimiyle Türkiye kuruyemiş sektörünün hammadde ihtiyacını karşılayan ilçelerden biri olan İnegöl'de bu ürüne alınan 'İnegöl Alası' marka patenti, ayçekirdeğini değerini artırdı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik; İnegöl Belediyesi, İnegöl TSO ve İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü'nün işbirliğiyle beş yıllık bir çalışmanın ardından 2013 yılında İnegöl'ün görüntüsü, tanelerinin iriliği ve kolay kırılması ile meşhur ayçekirdeğine patent aldıklarını anımsattı. Çelik, “Bu sayede ilçede üretilen ayçekirdeğinin kilosu son iki yılda 1.5 liradan, 4 ila 5 liraya kadar alıcı buldu” dedi.

Dünya gazetesinin haberine göre, İnegöl'de 25 bin dekarlık alanda ayçekirdeği üretildiğini kaydeden Sezai Çelik, “Bunun 13 ila 15 bin dekarı çerezlik, 10 ila 12 bin dekarı yağ üretimi amacıyla yetiştiriliyor. Bir dönümden ortalama 200 kilo ürün çıkıyor. Üretimin yüzde 20'sini Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyoruz” dedi.

Ayçekirdeği üretiminde karşılaştıkları temel sıkıntının kurutma alanlarında yaşanan darlık olduğunu belirten Çelik, toplanması kolay olduğu için çadır sistemi tavsiyesinde bulunduklarını, betondan kurutma yapmak isteyenler için de belediyeden yer talep ettiklerini dile getirdi.

İnegöl'de tarımın ekonomik hayatın temel unsurlarından biri olduğunun altını çizen Sezai Çelik, 15-64 yaş arasındaki faal nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun geçimini tarım kaynaklarından sağladığını iletti. Köy merkezinde oturan nüfusun tamamına yakınının tarımla uğraştığına değinen Çelik, “İlçe merkezinde oturan nüfusun ir bölümü tarımla uğraşırken, geriye kalan kısmın önemli bir bölümü de sanayi ve ticaretin yanında ek olarak bahçe tarımı yapıyor” ifadesini kullandı.