Geçtiğimiz yıllarda pamuğa devlet desteğinin azalması mısır başta olmak üzere destek verilen diğer tarım ürünlerine kaymıştı. Pamuk ekiminin yapıldığı bu günlerde çiftçinin gözü kulağı hükümetten gelecek açıklamalarda. Zor günler geçiren pamuk çiftçisi devletin vereceği destekleme pirimi ile biraz olsun rahatlamak istiyor. Sektör temsilcileri primlerin zamanında ödenmemesinin ekim alanlarını daraltacağını çiftçinin başka ürünlere kayacağına dikkat çekiyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), son 10 yılda ekim alanlarındaki daralma nedeniyle, pamuk tüketiminin karşılanamadığına ve pamuk ithalatı yapılmak zorunda kalındığına vurgu yapıyor.

TZOB, yaptığı açıklamada, “Ekim alanlarındaki azalmanın belli başlı nedenleri içinde; tarımımızın yapısal sorunları, yüksek olan girdi fiyatlarının üretim maliyetlerini yükseltmesi gelmektedir. Bilindiği üzere pamuk, gümrük birliğinden dolayı tarife uygulaması yapamadığımız tek tarımsal üründür. Bütün bunlar, pamuk üreticimizi diğer ülkeler pamuk üreticileri ile rekabetini güçleştirmekte, ekim alanları giderek daralmakta ve üreticimizi pamuk yerine farklı ürünlerin tarımını yapmaya yöneltmektedir" dedi.

Pirimin zamanında ödenmesine çiftçinin ihtiyacı olduğuna dikkat çeken TZOB şunları kaydetti: “ Pamuk üretim maliyetini belirleyen tohumluk, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi girdi kalemlerinde alınan KDV ve ÖTV oranları düşürülmelidir. Diğer taraftan Türkiye'de pamuk üretiminin artırılması için belirlenen tarım havzalarındaki desteklemeler amacı doğrultusunda uygulanmalıdır. Prim sistemi, özellikle üretimi yönlendirme ve üretici gelir seviyesinin korunması açısından önemlidir. 2014 yılında 55 kuruş olan prim miktarı, 2015 yılında 65 kuruşa çıkarıldı. Pamukta ekimler sürüyor. Primin ödenmesine çiftçinin ihtiyacı var. Aslında, prim, girdilerin temininde faydası olacağı düşüncesiyle en geç ekim hazırlıklarından önce ödenmeli.”