Çankırı'ya bağlı Germece Köy'ünde, deneme amaçlı üretimi yapılan ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan Kinoa'nın hasatı yapıldı.

Çankırı Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nejat Gamzeli, “Yaklaşık, 15 dönüm alana yapılan ekimde dönüm başına 1 kilogram tohum atıldı. Buna karşılık, hasat sonrası yaklaşık 200 kilogram verim elde ettik" dedi.

Astronot yiyeceği olarak bilinen Kinoa hakkında açıklama yapan Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “Kinoa bitkisinin araziye uyumuna ve verimine bakılarak, ilerleyen yıllarda çiftçiler için alternatif ürün olarak planlanması yapılacaktır. Çiftçilerimiz genel olarak kıraç tarım yapmakta ve hububat yetiştirmektedir.

Kıraç arazileri daha iyi değerlendirebilmek adına, boş kalmasının önüne geçebileceği, alternatif ürün olarak çiftçilerimizin gelir düzeyini artırabileceği, bilimsel olarak da birçok faydasının (protein açısından 6-7 kat zengin, tüm aminoasitleri ve vitaminleri içermesi, ca, mg, zn gibi mineralleri içermesi) yanında kilogramı 20 TL'den satılan Kinoa'nın, çiftçilerimize iyi bir gelir getireceği, tarım ve tarıma dayalı ekonomiyi canlandırabileceği, göçü engelleyerek, refah düzeyini iyileştirebileceği öngörülmektedir" denildi.