Ziraat Bankası, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerde kullandığı elektrik ve sulama borçlarını ödeyebilmesi için yüzde 9 faizle kredi verecek. Zaten içinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı elektrik ve sulama borçlarını ödeyemeyen çiftçiye bu borçların ödenmesi için faizle yeni bir kredi verilmesi dikkat çekti. Ziraat Bankası’nın çiftçinin lehine gibi görünse de söz konusu faizli kredi imkanı elektrik şirketlerinin daha çok işine yarayacak. Ziraat Bankası, krediyi de çiftçiye doğrudan ödemeyecek, çiftçinin borçlu olduğu elektrik şirketine ödeyecek. 

Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin sorunu, yeni bir maliyet unrusu getirmeden ve borç yükünü artırmayacak bir çözümle çözülmesi gerekirken, elektrik borcunun faizle kullandırılacak kredi ile ödenmesi, ülkemizde tarıma ve çiftçiye verilen önemi de bir kez daha gözler önüne serdi. Sözde tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için getirilen kredi imkanı, kısa vadede çiftçinin sorunlarını çözmüş gibi görünse de orta vadede bulunduğu borç yükünü daha da artıracak. Gücü ve imkânı olmadığı için elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçi, Ziraat Bankası’ndan yüzde 9 faizle kredi kullanıp elektrik borcunu ödeyecek. Aslında burada çiftçiye getirilen bir kolaylık bulunmuyor. Bu kredi imkanı asıl elektrik şirketlerinin işine yarayacak. 

Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin borcu borçla ödeyince ürettiğinden bu zararı karşılayacak kazancı elde edip edemeyeceği ise merak ediliyor.