Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'ın haberine göre, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ucuz et projesinin üretici ayağında karkas et fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu söyledi.

28 LİRA'DAN ALIYOR 20 LİRA'YA SATIYOR

Vatandaşa ucuz et sunabilmek için başlatılan proje ile birlikte ise Et ve Süt Kurumu'nun (ESK), sanayiciye düşük fiyattan et tedarik etmeye başladığını bildiren Tunç, ESK'nın karkas kilogramı 28 liradan üreticiden et aldığını bunu da kilogramı 20 liradan sanayiciye verdiğini hatırlattı.

SANAYİCİ DEĞERLİ ETİ KENDİSİ DEĞERLENDİRİYOR

Sanayicinin aldığı ucuz eti, tüketiciye satmakla yetkilendirilen marketlere vermeye başladığını söyleyen Tunç, “Sanayici kilogramı 20 liradan aldığı karkas etin kuşbaşı ve kıymalık kısmını marketler için satışa uygun hale getirdi. Ancak değerli et olarak adlandırılan kalan kısmı ise salam, sucuk, pastırma için ayırdı” dedi.

ÜRETİCİ ZARAR ETTİ

ESK'nın karkas etin kilogramını sanayiciye 20 TL'den vermeye başlamasıyla, üreticiye gelen sanayicinin kalmadığına vurgu yapan Tunç, “Biz eti 25 liradan versek bile alıcı çıkmadı. ESK Türkiye'deki üreticilerden et alsa da kapasitesi gereği üreticiye 3-4 ay sonrası için gün veriyor. Üretici yetişmiş, kesime hazır hayvanını kestiremediği için de zarar etti. 4 ayda üretici kesime hazır hayvanı beslemeye devam etti. Etin kalitesi düştü besicinin yem maliyeti yükseldi. Yemler ithal edildiği için üreticinin zararı arttı” değerlendirmesinde bulundu.