Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Milletvekili, Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, TMO'ya verilen ithalat yetkisine tepki göstererek, bu durumun Türk tarımının içine düştüğü içler acısı halin fotoğrafı olduğunu kaydetti. Aygun, iktidarın, tarımı desteleme politikalarında yaptığı hatalarla üretimi bitirdiğini, çiftçinin mazot, gübre fiyatlarındaki aşırı artışla giderlerini karşılayamaz hale geldiğini vurguladı. Aygun, “Türk çiftçisini desteklemeyenler, sıfır gümrükle adeta yabancı çiftçiyi fonluyor. Bu ithalat cari açığı da artıracak" tepkisinde bulundu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise yaptığı değerlendirmede 2019 yılının çok kötü geçeceğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Gümrük vergileri sıfıra çekilerek çiftçi, üretici korunamaz. Üretemeyen bir ülke maalesef başka ülkelerin ithal cenneti olur. Özellikle 2019 yazı çok kötü geçecek. Çünkü Türkiye buğday üretiminde açıklarla karşılaşacak. Taban gübre kullanılamadığı için verim ve kalite düşecek”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör de uygulanan yanlış politikaların çiftçiyi her geçen gün daha da fakirleştirdiğini belirterek, 16 yılda buğday ekim alanlarının yüzde 22.6 oranında azaldığını da söyledi. Güngör, “Türkiye gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı, tarımsal hammadde dış ticaretinde ise net ithalatçı konumdadır.”

TARIMDANHABER