Melas, şeker fabrikalarında şeker pancarı üretiminde fabrikasyon kademesinde atık olarak ele geçen şekerli ve kahverengimsi son şuruptur. Ağırlırlı olarak hayvancılıkta yem maddesi olarak kullanılır.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, üretimin artacağı ve şeker fiyatlarının düşeceği şeklinde savunulurken aradan geçen iki yılda durumun hiç de öyle olmadığı anlaşıldı. 2018 yılında yapılan özelleştirme ihalesinde 10 şeker fabrikası satılırken, bunlardan 5'inde şeker üretimi düştü. Söz konusu bu 5 fabrikada geçen yıl 100 bin ton daha az şeker üretilirken, özelleştirmenin şeker fiyatlarına da olumlu bir yansıması olmadı. 

Üretim ve şeker fiyatları bir tarafa, Türkiye şeker fabrikalarının atığı olan ve hayvancılıkta en önemli girdi maddesi olan melası bile ithal etme noktasına geldi. 

Gıda Hattı'nın haberine göre, ithalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 2348), 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ayçiçeği tohumu yağı ithalatında gümrük vergisi düşürüldü

Kararla, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin ihracatına son verdiği ayçiçeğinde, Ayçiçeği tohumu yağı ithalatı ile melas ithalatında gümrük vergisi düşürüldü.

Buna göre, ayçiçeği tohumu yağı ithalatında yüzde 36 olan gümrük vergisi, 1 Şubat-30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki dönemde %30 olarak uygulanacak. Kosova menşeili ayçiçeği tohumu yağı ithalatında ise gümrük vergisi oranı önceden olduğu gibi %0 olarak uygulanacak.

Melas ithalatında vergi haddi sıfırlandı

Aynı şekilde yem sanayinde kullanılan melas ithalatında %35 olan vergi haddi de sıfırlandı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı civa türlerinin ithalatında %50 olan vergi haddi de, Endonezya ve İran’dan ithalata %4,9 olarak uygulanacak.

Sıfır gümrükle 100 bin ton çeltik ithalatının yolu açıldı

Çeltik İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2349) ile Çeltik İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ de, 3 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar sıfır gümrükle 100 bin ton kavuz içinde bulunan pirinç (çeltik) ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

Kararda belirtilen tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatta gümrük vergisi sıfır, bunun dışında yapılacak ithalatta ise İthalat Rejimi Kararı’nda tespit edilmiş olan gümrük vergisi uygulanacak.

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına dayanılarak yayımlanan Çeltik İthalatında Tarife Kontenjan Uygulanmasına İlişkin Tebliğle de, çeltik ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslar düzenlendi.