MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, önceki gün Meclis'te beraberinde MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Baki Şimşek, Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Konya Milletvekili Esin Kara, Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak ve Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ile ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, süt üreticisinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Hükümetin, Kovid-19 salgını başladığından bugüne birçok konuda esaslı tedbirler aldığını belirten Bulut, "Buradan dostane bir uyarı yapmak durumundayız. Bunun takipçisi de olacağız. Özellikle hayvancılık ve süt sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı" diye konuştu

YEM FİYATLARINA BİR HAFTADA 3 KEZ ZAM GELDİ 

Bulut, süt üretimi tavan yaparken yem fiyatlarına, gerekli kontrol sağlanamadığı için bir haftada üçüncü kez zam geldiğini, 70 lira olan bir torba yemin fiyatının, 95-100 liraya ulaştığını belirterek, "Yem fiyatları bir hafta içinde tavana doğru ilerlerken maalesef mevsimsel olarak süt üretimin tavan yaptığı bir dönemde, köylülerimiz, hayvancılıkla uğraşanlar, 200 bin işletmenin kapalı olması nedeniyle bu sütleri verecek yer bulamaz durumdalar." ifadelerini kullandı.

SÜT TOZU KOTASI BİRAN ÖNCE AÇILMALI 

Süt endüstrisini elinde tutan ulusal düzeydeki işletmelerin de süt talebi azaldığı için sütün fiyatında fiyat indirimini düşünmeye başladıklarını anlatan Bulut, şunları kaydetti:

"Bir yandan yem fiyatları fırlarken diğer yandan da talep yokluğundan süt fiyatlarının düşmesi, maksimum 90 gün içinde Anadolu'da hayvancılığa vurulacak büyük bir darbe olur. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Tarım ve Orman Bakanımızın halisane gayretlerinin farkındayız ancak süt işiyle uğraşan, hayvancılıkla uğraşan köylümüzü koruyabilmek adına bir an evvel süt tozu kotasının açılması gerekiyor. Köylünün elinde biriken ve bir süre sonra heba olacak sütün, ivedi bir tedbirle süt tozu kotası açılarak süt tozuna çevrilmesi, bu vesileyle sütü elinde bulunan köylünün desteklenerek koruma altına alınması gerekiyor. Birçok işletme ve belediyelerimiz gıda yardımı yapıyorlar. Bu yardımların içine temel gıda maddesi olarak sütün eklenmesi durumunda hem süt üretimi yapan köylü korunacak ve desteklenecek hem de yardım yapılan ailelerin sağlıklı beslenmelerinin önü açılacak."

SÜT ÜRETİCİSİNE MISIR VE ARPA UYGUN FİYATTAN VERİLMELİ 

Toprak Mahsüller Ofisi, kooperatif ve belediyeler aracılığıyla arpa ve mısırın uygun fiyattan köylüye, hayvancılıkla uğraşan işletmelere ulaştırılmasının, alınması gereken tedbirlerden olduğunu dile getiren Bulut, "Uzun süredir ciddi mali sıkıntı içinde olan bu kesimi korumak adına 2019'dan kalan başta buzağı paraları olmak üzere hayvancılık, tarım ve yem bitkisi destekleri ivedi şekilde ödenmelidir. Süt Tozu Kararnamesi bir an önce yayınlanmalıdır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yapılan aşı paraları da bir an önce ödenmelidir. Valilikler ve belediyeler, bölgelerindeki süt birlikleriyle görüşmek suretiyle, sosyal yardımlaşmadan yardım alan ailelere süt yardımını başlatmalıdır. Bu tedbirler bir an evvel alınmaz, talep yokluğunda süt fiyatları da düşmeye başlarsa Anadolu'da bugüne kadar karşılaşmadığımız büyük bir yangınla karşı karşıya kalırız." değerlendirmesinde bulundu.