Gaziantep'de bölgenin en büyük besi çiftliğine sahip olan Göktaşlar Et'in Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Göktaş, Bakanlığın besilik ithalatını durdurma kararının geç alınmış bir karar olduğunu belirterek, “1.5, 2 ay öncesinden bu karar alınması gerekiyordu" dedi. Besicilerin önünü göremediğini vurgulayan Göktaş, “3 yıl önceki fiyatlardan hayvan kesiyoruz. Yem maliyeti başta olmak üzere bütün maliyetler en az ikiye katlamış durumda ama kesim fiyatları üç yıl önceki fiyatlarda seyrediyor. 3, 5 hafta piyasayı takip edeceğiz eğer fiyatlarda bir düzelme olmazsa bu şartlarda üretimi sürdürmemiz mümkün görünmüyor" dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Yönetim Kurulu üyeleri, Gaziantep'de bölgenin en büyük besi çiftliği olan Göktaşlar Et'in besi çiftliğinde incelemelerde bulundu.

BU KARAR İHRACATLA DESTEKLENMELİ

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, besilik hayvan ithalatının durdurulmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 'Besilik Sığır İthalatı Talimatını' desteklediklerini söyledi. Ancak içeride oluşan et fazlasının giderilebilmesi için ihracat olanaklarının da hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Tunç, “Türkiye'de et fazlası var. Bu fazla eti biran önce eritmemiz gerekiyor. Bunun için de ihracat yolunun açılmasını bekliyoruz. Çünkü besici kesim zamanı gelen hayvanını kestiremiyor" dedi.

3 YIL ÖNCEKİ FİYATTAN HAYVAN KESİYORUZ

75 bin başlık besi çiftliğinin sahibi Göktaşlar Et'in Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Göktaş, karkas kesim fiyatlarının düşük seyretmesinden dolayı zarar ettiklerini belirterek, besicinin hayvanını üç yıl önceki fiyatlardan kestirdiğini bildirdi. Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından besilik hayvan ithalatının durdurulmasını olumlu karşıladıklarını söyleyen Şerif Göktaş, “3, 5 hafta piyasayı takip edeceğim. Eğer fiyatlarda bir düzelme olmazsa bu şartlarda üretimi sürdürmemiz mümkün görünmüyor" dedi. Üreticinin önünü göremediğini dile getiren Göktaş, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın besilik ithalatını durdurma kararında geciktiğini, bu kararın 2 ay öncesinden alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

UCUZ ET YANLIŞ UYGULANIYOR

Göktaşlar Et'in besi çiftliğinde incelemelerde bulunan TÜKETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, ucuz et projesinin de yanlış uygulandığını belirterek, yerli üreticinin mağdur edildiğini bildirdi. Ucuz et projesinin hükümetin bir projesi olduğunu ve buna karşı olmadıklarını kaydeden Tunç, ancak Et ve Süt Kurumu'nun 20 liradan karkas eti verdiği firmaların bu eti piyasaya verdiği ve bu firmaların da yerli besiciden hayvan almadığını söyledi. Tunç, Et ve Süt Kurumu'nun ucuz et projesi kapsamında marketlere eti doğrudan kendisinin vermesinin sektörde yaşanan durgunluğu çözeceğini vurguladı.

TARIMDANHABER