CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 2020’ye girer girmez savaş halindeki Suriye’den 20 bin ton hububat ithal edilmesi yönünde karar alınmasının, Türkiye’nin buğday üretiminde düştüğü acı tablonun yansıması olduğunu söyledi. “Unu değil, geleceğimizi çuvallıyoruz” diyen Aygun, buğday ithalatının 2019 yılının ilk 11 ayında bir önceki yıla göre yüzde 53 oranında arttığına işaret etti. Aygun Tekirdağ Limanı’nda Rusya’dan gelen 13 geminin buğdayı boşaltmak için beklediğini anlatarak, “Gelişmelere üzülüyoruz” dedi. 

Aygun,  “AKP, buğday ithalatının un ihraç etmek için yapıldığını savunmaktadır. Öyle olsa dahi durum vahimdir. Un ihracatı 3 Milyon tonun altına düşmüştür. 2019 yılında 8,8 Milyon ton buğday ithalatı yapılmıştır. Türkiye’de 2019 yılında 19,5 Milyon ton buğday üretilmiştir. Yani ithalatımız, üretimimizin yüzde 45.5’ine ulaşmıştır” tespitlerini yaptı. 

Aygun, Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeterli bir ülke olmaktan çıktığını vurgulayarak,  “Buğday ithalatının yüzde 70’i Rusya’dan yapılmıştır. Rusya, kuraklık nedeni ile ithalatı keserse ne yapacağız” diye sordu.

KÜRESEL ISINMADA, BUĞDAY KİLİT ÜRÜN

Küresel ısınma nedeniyle tehdit altında olan tarımsal üretimde buğday üretiminin en yaşamsal kilit ürüne dönüştüğünü anlatan Aygun, “Buğday üretimine çare bulamazsak, aç kalabiliriz” uyarısını yaptı.

2019 yılında 19.5 milyon ton buğday üretilirken, 8,8 Milyon ton buğday ithalatı yapıldığının altını çizen Aygun, AKP iktidara geldiğinde 2002 yılında buğday dahil hububat ithalatına 375 milyon dolar ödenirken, 2019 yılının ilk 11 ayında buğday ithalatının 7.7 kat artarak, 2.9 milyar dolara dayandığını anlattı. 

Aygun, “Aralık rakamları daha da korkunç olacaktır. Çiftçimize sahip çıkalım. Şatafatı bırakın, mazot, gübre, yem gibi girdi fiyatlarını ucuzlatın, çiftçiye destek olun, hem ülke kazanır hem vatandaş kazanır, hem çiftçi kazanır” çağrısı yaptı.

CUMHURBAŞKANI’NA DOĞRU BİLGİ VERİLMİYOR!

Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “CHP Genel Başkanının sürekli istismar ettiği buğday konusunda göreve geldiğimizde üretimimiz iç talebi dahi karşılayamazken, şimdi yüzde 112 gibi çok büyük bir oranı buğday üretiminde yakaladık” sözlerinin doğru olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı’na yanlış bilgi verildiğini söyleyen Aygun, bu konuda en güzel kanıtın TÜİK olduğunu vurguladı. 

Türkiye nüfusunun 2002 yılında 66 milyon 401 bin kişi iken, 2018 yılında bu rakamın 82 milyon 3 bine çıktığına ve 5 milyon mülteci de eklendiğine işaret eden Aygun,  şu bilgileri verdi:

“Buğday üretimi 2002 yılında 19 milyon 500 bin ton iken, 17 yıl sonra bugün de üretim 19 milyon 500 bin tondur. Devletin başındaki kişinin açıklamalarını devletin kurumu olan TÜİK yalanlamaktadır. TÜİK rakamlarına göre, 2002 yılında 93,5 Milyon dekar olan buğday ekim alanları 2018 yılında 72,9 Milyon dekara düşmüştür. Nüfus yüzde 23.4 artarken, üretim miktarı aynı kalmış ve buğday ekim alanları daralmıştır. Bu tablo tehlike çanları çalmaktadır. Buğdaya çözüm bulunmazsa aç kalırız, buradan bir kez daha uyarıyorum.”