Türkiye’de şeker fiyatları Türkşeker tarafından belirlenirken, şeker fiyatlarında yaklaşık 1.5 yıldır hiçbir artış yapılmamıştı. Özellikle geçen yıl döviz kurunda yaşanan yükselişten dolayı girdi maliyetlerinin yükselmesi şeker fiyatlarında da bir artışı gündeme getirmişti. Ancak enflasyonu artıracağı gerekçesiyle şeker fiyatları artırılmazken, bu durum Türkşeker’in daha fazla zarar etmesine neden oldu. 

YAPILAN ZAM ESKİ GENEL MÜDÜRÜ KOLTUĞUNDAN ETMİŞTİ 

Diğer yandan Çaykur eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, girdi maliyetlerini gerekçe göstererek 2017’nin son aylarında çay fiyatlarına yüzde 20 artış yapmıştı. Ancak hükümet, bu zam kararını iptal ettirmişti. Sütlüoğlu’nun da zam kararının iptal ettirilmesine tepki gösterdiği ve Çaykur’un hükümetin kararından dolayı zarar ettiği şeklinde eleştirileri gündeme gelmişti. Sütlüoğlu’nun da bu eleştirilerinden dolayı görevden alındığı ortaya çıkmıştı. 

ZAM YAPILMASA DA FATURASI YİNE VATANDAŞA ÇIKACAK  

Çaykur eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2018’in Nisan ayında görevden alınırken, çay fiyatlarına da yaklaşık 2 yıldır zam yapılmıyor. Normal şartlarda gıda fiyatları bu süreçte neredeyse iki katına çıkarken çay ve şeker fiyatının hiçbir şekilde artmaması vatandaşın lehine gibi görünse de aslında buradaki zarar da yine dolaylı yoldan vatandaş tarafından ödeniyor. 

Hükümetin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin hemen ardından çay ve şeker fiyatlarında yüzde 15 ile 16 arasında artış yapması farklı yorumlansa da aslında bu zam geciken ve artık ötelenemeyecek bir durum almıştı.

Artan girdi maliyetlerine rağmen yaklaşık iki yıldır çay ve şeker fiyatlarında bir artış yapılmaması enflasyona mutlaka bir katkısının olduğuna dikkat çekilirken ancak bunun Çaykur ile Türkşeker'in zarar kalemini nasıl büyüttüğü ise bilinmiyor. 

Diğer yandan şeker fiyatlarındaki bu belirsizlikten dolayı da 2019 yılı pancar fiyatları da Temmuz ayına gelinmesine rağmen hala açıklanamadı. 

Sektör yetkilileri ise çay ve şeker fiyatlarına yapılan yüzde 15 ile 16 arasındaki artışın yetersiz olduğu ve önümüzdeki aylarda çay ve şekere yeni bir zammın gündeme gelebileceğine işaret ediyor.