Hükümet, tarım ve hayvancılıkta üreticiyi desteklemek için tarımsal faiz oranını yüzde 9’a düşürürken, yüzde 50 sübvansiyonlu kredileri de yüzde 4.5’e indirdi. Ancak tarımsal kredilerdeki TARSİM şartından dolayı üreticiye sağlanan devlet destekli kredilerin hiçbir cazibesinin kalmadığı ortaya çıktı. Üretici zaten her hangi bir bankadan yüzde 10, 11 faizle kredi kullanabilirken, Ziraat Bankası’ndan kullanılan devlet destekli tarımsal kredilerin maliyeti de TARSİM şartından dolayı üreticiye yüzde 10’a çıkıyor. 

Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, besicinin Ziraat Bankası’ndan kullandığı indirimli tarımsal kredilerin TARSİM Sigortasından dolayı hiçbir cazibesinin kalmadığını belirterek, “TARSİM Sigortası adı altında besicilerden adeta haraç alınıp, sömürülüyor. Üreticinin aleyhine olan bu uygulamanın biran önce düzeltilerek TARSİM sigorta poliçesinin üreticinin ödeyebileceği yüzde 1 oranına çekilmesini istiyoruz” dedi. 

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, şunları kaydetti: 

“Biz besiciler olarak üretmek için bütün mücadelemizi yapan, ülke ekonomisine katkı veren en büyük sektörlerden biriyiz. 

HÜKÜMET FAİZLERİ İNDİRDİ ANCAK ÜRETİCİYE BİR FAYDASI OLMADI 

Bunun için de devletimiz, üretici daha fazla üretsin daha fazla hayvan sayımız çoğalsın diye Ziraat Bankası kanalı ile üreticiye süspansiyonlu kredi vermekte. Bu kredi maliyeti son olarak yüzde 1 komisyon yüzde 4.5’da faizi olarak güncellendi. Tabi ki bu oran besi üreticisi için ülke şartlarına göre çok iyi ve olumlu bir orandır. 

BESİCİLERDEN SİGORTA ADI ALTINDA HARAÇ ALINIYOR 

Fakat bir yandan besicinin maliyeti düşürülmesi için mücadele edilirken, TARSİM Sigorta poliçesi adı altında besicilerden adeta haraç alınıp, sömürülüyor. TARSİM sigortası yüzünden besicilerin Ziraat Bankası’ndan aldığı kredinin hiçbir önemi kalmadı. 

TARSİM POLİÇESİNİN YÜZDE 4.75’İ ÜRETİCİDEN ALINIYOR 

Çünkü TARSİM Sigortası adı altında yüzde 9.15 oranında poliçe kesiliyor. Bunun yarısı destekleme adı altında devletten alınıyor kalan yüzde 4.75 ise üreticiden alınıyor.  

2 MİLYON KREDİYE 90 BİN LİRA POLİÇE PARASI 

Örnek olarak Ziraat Bankası’ndan 2 milyon kredi alan bir üretici, toplam poliçenin (177 bin 839 TL) yarısını (88 bin 919 TL) ödüyor. 

TARSİM SİGORTASIYLA BİRLİKTE İNDİRİMLİ KREDİ MALİYETİ YÜZDE 10’A ÇIKIYOR

Böyle olunca üreticinin yıllık sübvansiyonlu krediye ödediği faiz TARSİM sigortasıyla birlikte yüzde 10.075 oranına geliyor. Durum böyle olunca indirimli kredinin üretici için hiçbir cazipliği kalmıyor. Zaten bu faiz oranıyla diğer bankalar kredi veriyor. 

BESİCİLER ZATEN BU SİGORTADAN YARARLANAMIYOR 

Üretici kesinlikle bu oranların altından kalkamaz. Zaten besicilik yapan üreticiler kesinlikle bu sigortadan yararlanamıyor. Çünkü besi süresi kısa vadeli olduğu için bu ödenen paranın üretici üzerine bir kambur olmaktan başka bir şeye yaramıyor. 

YÜZDE 1’E İNDİRİLMESİ GEREKİYOR 

Biz üreticiler olarak bu düzensizliğin giderilmesini TARSİM Sigorta biriminin tekrar ele alınıp yeni güncelleme yapılıp onların makul ve üreticinin ödeyebileceği yüzde 1 oranına çekilmesini istiyoruz.