Şanlıurfa’da sulu tarım alanlarında üst üste pamuk ekilen arazilerde 5 aylık dönemde boş kalan arazileri değerlendirmek amacıyla 2018 yılında başlatılan 'KALİTELİ KABA YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ' meyvesini vermeye başladı. 

PROJENİN AMAÇLARI 

- Pamuk + Pamuk ekim nöbetindeki sistemde boş kalan beş aylık ara dönemi değerlendirerek çiftçiye ek gelir kazandırmak.

- Şanlıurfa ve ülke hayvancılığın en önemli sorunu olan kaba yem ihtiyacının karşılanmasında katkıda bulunmak.

- Ülkedeki/Bölgedeki büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesini teşvik etmek.

- Ülkenin/bölgenin hayvansal gelir miktarını artırmak ve aynı zamanda hayvan işletme sahiplerinin daha ucuz ve daha kaliteli yem elde etmelerini sağlayarak et ve süt veriminin artışına katkı sağlamak.

- Yem bitkisi üretimi yapılan alanlarda aile tipi hayvancılık işletmelerinin gelişmesini teşvik etmek.

- Yem bitkisi ekilişi yapılan alanlarda yem bitkilerinin toprağa kazandıracağı azot ile sonradan ekilecek ürünün azotlu gübre ihtiyacını karşılamak ve toprağın organik madde miktarını artırmak.

- Tarımsal gelirin artmasına katkı sağlanarak tarımsal üretim yapılan alanların yıl boyunca kullanımına katkı sağlamak ve dolaylı olarak kırdan kente göçün azalmasına katkıda bulanmak hedeflendi. 

Daha öncesinde üç yıl pamuk ektiği için çiftçi münavebe şartından dolayı destek alamıyordu. Diğer yandan aynı yıl hem pamuk hem de yem bitkisi eken çiftçi sadece yem bitkisi desteğinden yararlanırken, pamuk desteğinin tamamından yararlanamıyordu. Üretimi teşvik etmeyen, çiftçiyi cezalandıran bu destekleme sisteminden 2018 yılında vazgeçilerek, aynı yıl pamuk ve yem bitkisi eken çiftçiye iki üründen de tam destek alma imkânı getirildi. Yine aynı zamanda pamuktan sonra yem bitkisi ekildiği için çiftçinin münavebe şartı da yerine getirilmiş oldu.

Pamuk ekiminden sonra arazilerin 5 ay boş kalmaması ve ülkenin kaba yem açığına çözüm olması için getirilen 'KALİTELİ KABA YEM BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ' meyvelerini vermeye başladı. Şanlıurfa’da çiftçi yılda iki ürün elde ederken, artan yem bitkisi destekleri de çiftçinin gelirine olumlu katkı yaptı. 

5 AY BOŞ KALAN ARAZİLERDEN 1.6 MİLYON TON YEM BİTKİSİ ÜRETİLECEK 

Yapılan hesaplamalara göre; Şanlıurfa'da 2.7 milyon dekar pamuk alanı 5 aylık boş kalan süre ve münavebe tebliğinden ötürü alternatif ara ürün olarak kaliteli kaba yem ekilişi gerçekleşmesi durumunda; 2.7 milyon dekar x 600 kg kuru ot =1.620.000 ton yem bitkisi elde edilecek. 

TOPRAKLAR DAHA VERİMLİ KULLANILMAYA BAŞLANDI 

Şanlıurfa Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, verimin yaklaşık iki kat arttığı proje ile toprakların daha da verimli bir şekilde kullanıldığını aktardı. Çakmaklı, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde birçok proje geliştirmekteyiz. Bugünde gündem olan kaba yem projesi sahada büyük bir başarı sağladı. Bu projenin tespiti konusunda önemli başarı sağladık. Pamuk üretimi alanlarında özellikle yarısına yakını Şanlıurfa'da üretilmektedir. Bu yılda sonuçlarını almaya başladık.

ÜRETİMİN ARTMASINI BEKLİYORUZ 

Şanlıurfa'da 250 bin dekarın üzerinde kaliteli kaba yem üretimi söz konusudur. Önümüzdeki yıllarda bu üretim daha da armaya başlayacak. İnşallah pamuk üretim alanlarında boş kalan 5 aylık süreçte kaba yem üretimi gerçekleşmiş olacak. Özellikle makarnalı buğday da en kaliteli yetiştiği bir bölgededir. Bu üründe bu bölgede yetiştirilerek üretim artışını sağlamaktır. İlimizde yem üretim çeşitliliği üzerinden de destekleme verilmesini sağlıyoruz. Bu üretim modeli ile çiftçilerimize pamuk desteklemeleri verilmeye devam edilecek. 2016 ile 2018 yıllarında ilimizde de üretim artışını tespit ettik. 2016 yılında ilimizde üretim 7 Milyar TL iken, 2018 yılında 12,35 Milyar TL üretim saplanmış oldu” dedi.

ÜLKENİN KABA YEM AÇIĞINI BU PROJE İLE KAPATACAĞIZ

Projenin teknik kısmında çiftçilere eğitimler verildiğini aktaran GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner ise, “Yem açığımızı bu proje kapatmış olacak. Kış aylarında hayvanlar daha çok çayır mera gibi yerlerde hayvan beslenmesinde kullanılıyor. Saman düşük değerdedir. Bu proje ile kaliteli kaba yem ihtiyacı da bulunmuş olacak. Tarladaki 5 aylık arayı boş bırakmayıp değerlendirilmiş olacak hem de tarla fiziksel ve kimyasal olarak güçlendirilmiş olacak. Tarlada organik madde de bırakmış olup sanki azotlu gübre yapılmış gibi olacak” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ OLARAK YÜZDE YÜZ KAZANÇ SAĞLADIK

Çiftçi Salih Saçaklı, ara ürün olarak yem bitkisi ektiklerini ve yüzde yüz kazanç sağladıklarını belirterek, “Bakanlık bunu zorunlu hale getirdi. Bu yıl bütün Harran Ovası yem bitkisi ekti. Biz bu yem bitkisini çiftçilere öneriyoruz. Biz bu yem bitkisinden kazandık, zararı gideri yok. Yem tohumunu ilk yılını devlet bize vermişti. Bu yılda biz kendimiz yemi almamıza rağmen zarar etmeyip kazanç elde ettik. Harran Ovası bu yıl pamuk ürününde çok zarar etti. Ben tarlaya fi yemini ektim. Bu ürünün azot oranı pamuğun verimliliğini de artırdı” ifadelerini kulandı.