Yıl bitiyor Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda yeni bir destek modeli üzerinde çalışıyor. 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmaması tepkilere neden olurken, Bakanlığın daha destek modeli üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, katıldığı bir televizyon programında ne ekeceğini Eylül ayında bildiren çiftçiye 1000 TL destek verileceğini kaydetti. Pakdemirli, Aralık'ta bildirenin de destekleneceğini ancak daha az destek verileceğini söyledi. 

Patates ve soğanda yaşanan kısır döngüye işaret eden Pakdemirli, “Bir yıl para ediyor ertesi yıl çiftçi ekiyor, diğer yıl para etmiyor bu sefer ekmiyor. Patates, soğanda böyle bir kısır döngü var” dedi. 

Destek politikasında değişikliklere gideceklerini söyleyen Pakdemirli, “Vatandaşa diyoruz ki, Eylül’e kadar ne ekeceğini bildir mesela sana bin lira, Aralık’ta bildirirse destek vereceğim ama daha az” ifadelerinde bulundu. 

Bu destek modelinde rekolte tahmini yapma imkanı olacağını dile getiren Pakdemirli, ürün arzında yaşanacak soruna ekim anında tedbir alabileceklerini söyledi. 

Ancak çiftçinin ekeceği ürünü Eylül ayında bildirdiğinde bin lira desteğin neye göre verileceği ise açıklanmadı. Mazot ve gübre desteği bu verilecek bin lira desteğin içine mi katılacağı yoksa ekilecek ürüne ödenecek prim desteklerinden ayrı kişi başı bir destek modeli mi getirilmek isteniyor burada soru işaretleri bulunuyor. 

Diğer yandan Eylül ayına gelinmesine rağmen Bakanlığın hala destek modeli üzerinde çalışması ise dikkat çekti.