ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Aydın şunları söyledi: “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üyelik müzakereleri çerçevesinde kurulan, Türkiye'nin uluslararası boyutlu, uluslararası hedefleri olan tarım ve kırsal kalkınmayla alakalı kurulmuş kurumudur. TKDK bugüne kadar süt ürünleri, et ürünleri, meyve ve sebze işlenmesi ve pazarlanması, kırsal turizm, kültür balıkçılığı ve çiftlik faaliyetleri alanlarında 16.594 proje başvurusu içinden 10.814 projeyle sözleşme imzalamıştır. Sözleşme kapsamında faydalananlardan yüzde 37'siyle genç girişimciler ilk sırada olup yüzde 9'unu da kadın girişimciler oluşturmaktadır"

3,5 MİLYAR TL HİBE

Desteklerin detayını veren Aydın, “Toplam hibe tutarı 3 Milyar 505 milyon, şu ana kadar ödeme yapılan hibe tutarı da 2 milyar 151 milyon TL'dir. Projelerle 42 ilimizde 48.731 kişiye istihdam sağlanmıştır. 5.354 adet traktör, 332.285 adet kovan ve 106.972 canlı hayvan için destekleme sağlanmıştır. 106.972 adet canlı hayvanın 60.453 adedi süt üreten tarımsal işletmelerde, 46.519'u da et üreten tarımsal işletmelerde kullanılmaktadır" dedi.

12 FİRMA İHRACATÇI OLDU

Aydın, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe alan 12 firmanın başta Rusya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan olmak üzere 20 farklı ülkeye yıllık 85,5 milyon liralık ihracat gerçekleştirmektedir" dedi. Diğer destek türerini de anlatan Aydın, “Tarımla alakalı sektörlerin ana konularından birincisi hayvancılık olup, bu sektörde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile kanatlı sektörünü; süt ve et üretimini bütün yönleriyle desteklenmektedir. Bununla beraber, bu ürünlerin işlenmesini ve pazara sunulması destekleniyor. Meyve ve sebzecilikle ilgili kurulacak soğuk hava depoları destekleniyor. TKDK, aynı zamanda tarım dışındaki sektörleri de desteklemektedir. Örneğin, kırsal turizm bunlardan bir tanesi, kırsal alanlarda yapılacak turizm yatırımlarını, otelleri, yeme içme tesislerini, dinlenme tesislerini desteklemektedir. TKDK kültür balıkçılığından arıcılığa kadar; tıbbi aromatik bitkilerden seracılığa ve süs bitkilerine kadar tarımın bütün alanlarına destek vermektedir" diye konuştu.