ÖZEL HABER

Bilindiği üzere ÇKS başvuru sürelerinde çiftçi lehinde bir düzenlemeye gidilmişti. Buna göre yönetmelikte değişikliğe gidilerek ÇKS başvuru süresi 30 Haziran 2015'den 29 Şubat 2016'ya kadar uzatılmıştı. Yönetmelikte yapılan bu değişikliğe göre destekleme tebliğinin de değiştirilmesi gerekiyordu. Ancak destekleme tebliğinde gerekli değişikliklerin yapılması unutulduğu için çiftçilerin desteklerden yararlanması tehlikeye girdi.

Destekleme tebliğinde; 'ÇKS kayıt tarihi, hasat tarihlerinden önce olacak' ibaresinde bir değişikliğe gidilmediği için, ÇKS kayıtlarını 30 Haziran 2015'den sonra yaptıranlar, başvuru tarihleri yarın sona erecek olan prim desteklerinden yararlanamayacaklar.

Gelen bilgilere göre, ilçe müdürlükleri ÇKS belgesini 30 Haziran yani yönetmelikte yapılan değişiklikten sonra alanların evraklarını alıyorlar ancak sisteme giremiyorlar.

Skandal gelişmeden, Ziraat Odaları Birliği'nin de haberinin olmadığı ortaya çıktı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yaptığı yazılı açıklamada hububat, baklagiller ve dane mısırda 2015 yılı prim başvuru süresinin 29 Nisan Cuma günü sona ereceğini bildirerek, “Çiftçilerimizin, bu tarihi kaçırmamaları, bir an önce başvurularını yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde desteklemeden yararlanamazlar" demişti.