Yetiştiricilerin elinde bulunan koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişimini sağlamak ve işletmelerin mevcut verimliliğinin arttırmak amacıyla yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında çalışmaları yürütmek üzere Yalova İl Müdür Yardımcısı Başkanlığında, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü, bir Veteriner Hekim, bir Zooteknist Ziraat Mühendisi ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinden bir temsilciden teşekkül eden komisyon oluşturularak çalışmalar bu komisyon marifetiyle yürütüldü.

4 yıldır yürütülen proje kapsamında % 25 yetiştirici katkı payı alınmak suretiyle; 2014 yılında 23.500 TL Bakanlık ödeneği ve % 25 Katkı Payı (5.875 TL) ile 22 yetiştiriciye 30 Baş Kıvırcık Koç, 2015 yılında 39.997 TL Bakanlık ödeneği ve % 25 Katkı Payı (11.500 TL) ile 23 yetiştiriciye 46 Baş Kıvırcık Koç, 2017 yılında 92 yetiştiriciye, 63 adet Bakanlığık bütçesinden, 60 adet İl Özel İdaresi bütçesinden olmak üzere 123 baş koç dağıtımı yapılmıştı.

2018 yılında da Bakanlıktan temin edilen 120.000 TL. bütçe ve % 25' i yetiştirici katkı payı alınmak suretiyle kıvırcık ırkının karakterini tam olarak gösteren, ilimizde yetiştirilen kıvırcık koç sürülerinden temin edilen, 50-60 kg canlı ağırlığa sahip, 12 ay ve üstü yaşta olmak üzere 64 baş damızlık koç dağıtıldı. Proje uygulanacak yetiştiriciler seçilirken; projeyi yürütmeye gönüllü, Koyun Keçi Yetiştirici Birliğine üye, bakanlıkça tarımsal desteklemelerinden men edilmemiş, komisyonca uygun görülen sürü büyüklüğüne sahip ve Yalova Tarım İl Müdürlüğünce yürütülen 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesine' dahil yetiştiriciler değerlendirmeye alındı.

Proje kapsamında koç dağıtımı yapılan yetiştiriciler almış oldukları damızlık koçlara optimum bakım ve besleme şartlarını sağlayıp, bu damızlıkları iki yıl süreyle kesmeyecek, satmayacak ve başka işletmelerde kullandırmayacaklar. Ayrıca işletme kayıtlarını tutmak, doğum, ölüm, hastalık, nakil vb. durumları süresi içinde İl Müdürlüğüne bildirmek ve en az altışar aylık periyotlarla iki yıl süreyle takip ve kontrollerde İl Müdürlüğüne gerekli kolaylığı sağlamak ile yükümlü olacaklar

İl Müdürü Suat Parıldar projenin, önceki yıllarda olduğu gibi Yalova'nın Kıvırcık Koyun Merkezi olması yolunda ciddi katkılar sağlayacağını ifade ederek damızlık koçların yetiştiricilere hayırlı olmasını diledi.

TARIMDANHABER