19 Kasım Perşembe günü Ankara Holiday Inn Otel'de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, 2011 yılından itibaren uygulanmaya başlanan IPARD I Programı ve 2016 yılından itibaren başlayacak olan IPARD II Programı hakkında kısaca bilgi verdi.

Şu ana kadarki IPARD Programı kapsamında verilen destekler sonucunda 6 Milyar liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirildiğini belirten Nazlı, 15. Çağrı ile IPARD I Programını tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte uygulamaya başlayacakları IPARD II Programı için sektörün görüş, öneri ve rehberliğinden istifade etmek istediklerini söyledi.

TKDK, kırsalda gerçekleştirilecek yatırımların yeni adresidir

Bu toplantıları düzenlemedeki amaçlarının sektördeki paydaşların, ilgililerin problemlerini masaya yatırmak olduğunu belirten Nazlı, “TKDK, kırsalda gerçekleştirilecek yatırımların yeni adresidir. Ancak bu yatırımların doğru, sağlıklı ve dengeli bir şekilde yapılması bizim öncelikli hedefimiz. Amaç kırsala yatırım yapmak değil, amacımız kırsala doğru şekilde, doğru kanalları kullanarak, sürdürülebilir yatırımlar sağlamaktır." dedi.

TKDK'nın kurumsal misyonunun Türkiye'nin kırsal alanlarında gerçekleştirilmek istenen yatırımlara finansman sağlamak olduğunu belirten Nazlı, “Bugüne kadar 11 bin proje ile sözleşme imzaladık. Kurumumuz destekleri ile 6 milyarın üzerinde bir yatırım gerçekleştirildi ve bunun yaklaşık 3.5 milyar lirası hibe olarak yatırımcılarımıza ödenmektedir. Yüzlerce tesis faaliyete geçti ve bu tesislerde 45 bin kişi istihdam edildi. Başlangıç aşamasında olmamıza rağmen hibe verdiğimiz yatırımcılarımız yurtdışına ihracat yapmaya da başladılar. Şu an için 84 milyon liralık ihracat gerçekleştirilmişken bir yıllık plan içerisinde hedefimiz 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmek." ifadelerini kullandı.

Düzenlenmiş olan bu sektör toplantılarını raporlaştırarak paydaşlar ile paylaşılacağını söyleyen Nazlı, “Kurum olarak bu toplantıları çok önemsiyoruz. Yapılmış olan bu toplantılar ile sektörde var olan sorunları bizzat birinci dereceden ilgili kişilerden duymuş oluyoruz. Sorunları görerek sektördeki yol haritamızı belirlemiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Kırmızı et sektörüne yönelik destekler

Kırmızı et sektörüne yönelik desteklerden de bahseden Nazlı, “TKDK, Kırmızı et üretimine yönelik toplam yatırım tutarı 540 Milyon TL olan, 393 adet projeye, 330 Milyon TL hibe desteği vermek üzere sözleşme imzalamıştır. Bu hibe miktarının şu ana kadar 271.5 Milyon lirası ödenmiştir. Bu alanda yatırımcılarımızın 22'si kadındır. Kırmızı et üretimine verilen hibe miktarı, sözleşmeye bağlanan projeler açısından tüm tedbirlerde şu ana kadar verilen toplam hibe miktarının %10'u civarındadır. Kırmızı etin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik ise toplam yatırım tutarı 326 Milyon Lira olan 100 adet projeye, 163 Milyon TL hibe desteği vermek üzere sözleşme imzalanmış ve bu hibe miktarının şu ana kadar 54 Milyon Lirası ödenmiştir. Bu 100 projenin 9'unun sahibi kadın yatırımcılardır. Kırmızı etin işlenmesi ve pazarlanmasına verilen hibe miktarı, sözleşmeye bağlanan projeler açısından tüm tedbirlerde şu ana kadar verilen toplam hibe miktarının %5'i civarındadır." dedi.

2016 – 2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programından da bahseden Nazlı, konuşmasına şöyle devam etti:

“IPARD II'de en önemli destek kalemi yenilenebilir enerji olacak. Bu sektörde yatırımcılarımıza üç şekilde hibe vereceğiz. Bunlardan ilki IPARD I Programı kapsamında kendilerine hibe verdiğimiz 11 bin yatırımcımıza hem kendilerinin enerji ihtiyacını karşılamak hem de artan kısmı satmaları için destek sağlayacağız.2'nci olarak müstakil bir destek kalemi olarak gerçek ve tüzel kişilere de yenilenebilir enerji desteği sağlayacağız. Son olarak yerel idarelere ve bazı birliklere nüfusu 10 binin altında olan yerlerde yapacakları yenilenebilir enerji yatırımları için de yüzde 100 oranında hibe vereceğiz. Yenilenebilir enerji haricinde mevcut desteklere ek olarak makine parkları, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği gibi yeni alanlarda eklenmiştir."

Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı'nın konuşmasının ardından kurum personelleri tarafından sektörle ilgili sunumlar yapıldı. Daha sonra katılımcılar ile kırmız et sektörünün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüş alış-verişlerinde bulunuldu.

Kırmızı Et ile ilgili STK temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler, IPARD Programının uygulandığı illerimizden faydalanıcılar ve tedarikçi temsilcileri ile Bakanlığımız ve Kurumumuz ilgili personelinin katıldığı toplantıda; Türkiye kırmızı et sektörünün mevcut durumu, sektör genelinde TKDK desteklerinin katkısı ve gelecek dönem IPARD uygulamalarına ışık tutması amacıyla paydaşlar tarafından ortaya konulacak sektör sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.