Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Covid-19 salgınında yaşanan genel ekonomik kriz yanında tarım sektöründe ciddi bir üretim krizinin de gündemde olduğunu belirterek, “Bu süreçte Odamız, tarımsal faaliyette bulunan üreticilere verilen her türlü desteği olumlu karşılamaktadır” dedi. Ancak bitkisel üretimin geliştirilmesi programı ve tohumluk hibesi konusunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rutin bir iş ve işlemi olduğunu dile getiren Suiçmez, mevcut işleyişin yeni bir proje gibi sunulmasına karşı olduklarını söyledi. 

BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ BAKANLIĞIN RUTİN İŞLEMİ 

Suiçmez, şunları kaydetti: “Tarım ve Orman Bakanlığı yatırım bütçesi kalemlerinden biri olan “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında her yıl bütçeden illerin özelliklerine göre bu kalemden pay ayrılması, çiftçiye yapılacak tohum, fide, fidan dağıtımı gibi tüm desteklerin bu kalemden karşılanması rutin bir iş ve işlemdir”

YÜZDE 75 HİBE TOHUM DESTEĞİYLE İLGİLİ CEVABI BEKLENEN SORULAR 

Suiçmez, bu çerçevede 7 üründe 21 ilde yapılacak yüzde 75 hibe tohum desteğiyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığından şu sorulara yanıt beklediklerini belirtti. 

-Mevcut işleyişin yeni bir proje gibi sunulması ne kadar doğrudur?

-Program/Proje, hızla hazırlanmış ve henüz esasları belli olmayan yeni bir öneri ise programın ayrıntılı usul ve esasları ne zaman yayınlanacaktır?

-Program kapsamındaki 7 ürün ve 21 il hangi ölçütlere göre belirlenmiştir?

-Yalnızca 21 ilde tohumluk desteği verilmesi diğer illerdeki üreticiler için haksız ve eşitsiz bir uygulama değil midir?

EKİLEBİLİR ARAZİLERİN TARIMA KATILMASI İÇİN SADECE TOHUM DESTEĞİ YETERLİ Mİ?

-Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için yalnızca tohum desteği yeterli midir, yoksa tohum ile birlikte mazot, gübre, ilaç, yem, sulama suyu, elektrik gibi tüm girdilerde maliyetleri düşürecek önlemler birlikte mi alınmalıdır?

-Tohum desteği, belirlenen illerdeki ekim alanının ne kadarını kapsamaktadır?

-Çiftçinin bu yıl ekimini yapacağı ürünlerde tohumluğunu büyük ölçüde sağladığı ve genelde borçla aldığı için faturalamada güçlük yaşayabileceği ortamda, üreticilere tohumların %75’i yerine tamamının hibe edilmesi daha doğru bir tercih değil midir?

-Dağıtılacak tohumluk miktarı yeterli midir, hangi illere hangi cins tohumluk dağıtılacaktır?

ÇİFTÇİYE VERİLECEK TOHUMLAR NEREDEN KARŞILANACAK?

-Sertifikalı tohum tedariki TMO ve TİGEM’den mi sağlanacaktır, yoksa özel tohum şirketlerini desteklemeye yönelik bir satın alım uygulaması mı gündeme gelecektir?

-Yazlık ekilişlere verileceği açıklanan destek buğday ve arpa için hangi ildeki yazlık ekilişleri kapsayacaktır?

-Ekim alanı ilanı ile aniden geliştirilemeyecek çeltik üretiminde toprak hazırlığı, tavaların hazırlanması, sulama suyu temini gibi kapsamlı uygulamalar yapılmadan yalnızca tohumluk desteği ile beklenen üretim artışı sağlanabilir mi?

-Toplam ürün rekoltesinin 80.000 ton olacağı öngörülürken, aslında büyük bir miktar olmayan bu üretim artışına yönelik alım garantisi gündeme gelecek midir?