Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin düve desteğinin bütün Türkiye’de uygulanacağını ve yüzde 30 olan destek miktarının yüzde 40’a çıkarılacağını açıklamasına rağmen 2019 yılı desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmaması düve merkezlerinde satışları bıçak gibi kesti. Satışların durmasından dolayı düve olarak satılması planlanan hayvanlar doğum yapmaya başladı. 

Hayvanların doğum yapmaya başlaması yeni bir sıkıntıyı gündeme getirirken, bazı düve merkezlerinde zorunlu olarak süt sağım üniteleri kurulurken, bazı düve merkezleri de hayvanları değiş tokuş yaparak durumu kurtarmaya çalışıyor. 

Bakan Pakdemirli’nin düve destekleriyle ilgili yaptığı açıklama öncesinde satışların normal seyrettiğini ancak bu açıklamanın ardından satışların bıçak gibi kesildiğine dikkat çeken yetiştiriciler, “Yüzde 40 destekten yararlanmak için yetiştiriciler kararnamenin yayınlanmasını bekliyor. Kararnamenin yayınlanmaması bizim bütün planımızı bozdu” eleştirisinde bulundu. 

Bakan Pakdemirli’ye tepki gösteren düve merkezi yöneticileri, “Maden kararname zamanında yayınlanmayacaktı neden böyle bir açıkla yapılarak yetiştirici bir beklenti içine sokuldu?” diye sordu. 

Diğer yandan desteklerin belli olmaması tazminatlı hastalıklar kapsamında hayvanını kestirmek zorunda kalan yetiştiriciyi de mağdur ediyor. Hastalıklardan dolayı hayvanlarını yılbaşında kestiren yetiştiriciye 9-10 aydır destekleri ödenmiyor.