ÖZEL HABER

6 ildeki çiftçinin tarımsal desteklerine elektrik blokesi konulacak. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki çiftçilerin tarımsal amaçlı sulamada kullandıkları elektrik için bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulacak. Bloke konulan destekler çiftçinin muvafakati ile dağıtım şirketine aktarılacak. Kalan kısım ise çiftçiye ödenecek. Ancak söz konusu bu 6 ilde sayaçsız elektrik kullanıldığı için hangi çiftçinin ne kadar elektrik kullandığının nasıl tespit edileceği ise bilinmiyor.

Bakanlar Kurulu'nun, '2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre çiftçilere, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi.

TARIMSAL DESTEKLER ÇİFTÇİDEN ÖNCE DİCLE ELEKTRİK'E ÖDENECEK

2016 yılında yapılacak tarımsal desteklerle ilgili Bakanlar Kurulu kararında bir madde dikkat çekti. Söz konusu kararın ikinci maddesinin 4'üncü fıkrası şöyle; “Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliğinde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve 2016 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerinde tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik için; fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulacak ve çiftçinin muvafakati ile dağıtım şirketine aktarılacak. Kalan kısım çiftçiye ödenecek."

ELEKTRİK BLOKESİ NEYE GÖRE KONULACAK BİLİNMİYOR

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin hinterlandındaki 6 ilde çiftçinin tarımsal desteklerine konulacak elektrik blokesinin nasıl uygulanacağı ise soru işaretlerine neden oldu. Çünkü söz konusu bu 6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrikte sayaç krizi yaşanıyor. Yani çiftçilerin bir çoğu elektriği sayaç takmadan kullanıyor. Durum böyle olunca çiftçilerin kullandıkları elektrik neye göre tespit edilerek tarımsal desteklere bloke konulacak? Bu bilinmiyor.

Bakanlar Kurulu'nun bloke kararında bu konuyla ilgili olarak da bir bilgiye yer verilmedi.