Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Resmi Gazete'nin 3 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan kararına göre, en az 500 baş kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut işletmelerini 500 baş kapasiteye çıkaracak olanlara inşaat, hayvan alımı, makine ve ekipman alımında yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacağını dile getirdi. Butur, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları, 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını kapsar” dedi.

Hibe verilecek yatırım konuları hakkında konuşan Butur, şunları kaydetti:

“Hibe desteği 3 temel konuyu kapsıyor. İnşaat, hayvan alımı, makine ve ekipman alımı. Her üç konuda da yüzde 50 oranında hibe desteği verilecek. Buna göre, kurulacak yeni işletmeninin inşaat yatırımının yüzde 50'sine hibe desteği sağlanacak. Mevcut işletmelerin ise kapasite artırımı ve rehabilitasyonun yine yüzde 50'si hibe olarak karşılanacak. Hayvan alımı kapsamında ise damızlık dişi buzağı alımına yüzde 50 hibe verilecek. Makine alet ve ekipman alımında ise yatırımcının alacağı yem karma makinesi ve gübre sıyırıcı alım bedelinin yarısı hibe ile desteklenecek.”

“Gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler, uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak. Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenerek açıklanacak. Yatırım tutarının üst sınırım aşan kısmı ise, aynî veya nakdi katkı olarak yatırımcının öz sermayesi ile karşılanacak. Her bir proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden yararlanabilecek. Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanacak. Yatırımın tamamlanamaması halinde, ek süre verilmesine İl Proje Değerlendirme Komisyonu'nun uygun görüşü doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak. Desteklemeden yararlanacak yeni yatırım projelerinde inşaat yapımı, hayvan alımı ile makine alet ve ekipman alımı olarak belirlenen üç yatırımın da yer alması gerekiyor. Yani sadece hayvan alımı veya sadece inşaat yatırımı ile hibe alınamayacak. Ancak rehabilitasyon ve kapasite artırımı için, Bakanlıkça belirlenen şartları taşımak kaydıyla, yatırım konularından en az birini ihtiva eden bir proje ile başvurularak destekten yararlanılabilir. Hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıkları yararlanamayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konudaki faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan yatırımcılara bu Karar kapsamında hibe alamayacak. Hibe kullanacak yatırımcılardan, aynı konuda diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan faiz ve hibe desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti halinde bu Karar kapsamındaki hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiklerine dair taahhütname alınacak.”

“İlimizin bu projenin uygulanacağı iller içerisine alınması için ilimiz Milletvekilleri Sayın Hakkı Köylü, Metin Çelik ve Murat Demir'in Tarım Bakanıyla yapmış oldukları görüşmeler sonuç verdi ve ilimiz bu proje kapsamına dahil edildi. Bunun yanı sıra ilimize önemli bir katma değer sağlayacak olan siyez buğdayının ve sarımsağın alan bazlı destekleme kapsamına alınması için milletvekillerimizin Bakanlık düzeyindeki çalışmaları devam etmektedir. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan tarımsal desteklemeler tebliğinde yeşil yem olarak kullanılacak yulafında tek yıllık yem bitkileri desteklemesine dahil edildiği açıklandı.”

“TOPRAK TAHLİLİ YAPTIRMAK ÖNEMLİDİR”

Toprak tahlilinin de önemini belirten Butur; “Ekim aylarının başladığı şu günlerde çiftçilerimizin mutlaka toprak tahlili yaptırarak ekim ve gübreleme işlerini yapmaları çok önemlidir. Zira tahlil yaptırmadan kullanılan gübre hem topraklarımıza hem de ürün verimimize olumsuz etki yapmaktadır. Tahlil yaptıran çiftçilerimiz tahlil sonuçlarını odamızda çalışan Ziraat Mühendisi Tarım Danışmanı arkadaşlarımızla görüşerek gerekli bilgi ve yardımları alabilirler. Tarım Bakanlığı'nın vermiş olduğu hibeler ve destekler çiftçimizi bir nebze olsun rahatlatmaktadır. Temennimiz bu desteklerin artarak devam etmesi ve en önemlisi de küçük işletmelerin bu desteklemelerden daha fazla yararlanmasının sağlanmasıdır” dedi.