Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Depremde hayvanları telef olan çiftçilerimizin kayıplarını inekse inek, koyunsa koyun, tavuksa tavuk, arıysa arı olarak tekrar bedelsiz yerine koyacağız." açıklamasının ardından afet bölgesindeki hayvan yetiştiricileri ‘’telafi destegi’’ kapsamındaki  yardım paketinin detaylarını bekliyor.

koyun keçi

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hem hayvan yetiştiricilerine sağlanacak destekler hem de deprem bölgesindeki hayvancılığın durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hasar tespit çalışmalarına değinen Çelik, şöyle konuştu:

"Felaketin kış ayında olması, hayvanların ahır ve ağıllarda bulunması nedeniyle deprem bölgesinde en az 60 bin civarında küçükbaş hayvan telef olmuştur. Hasar tespit çalışmaları sona erdiğinde bu rakamın daha fazla artacağı endişesini taşıyoruz.

Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı'mızın 'Depremde hayvanları telef olan çiftçilerimizin kayıplarını inekse inek, koyunsa koyun, tavuksa tavuk, arıysa arı olarak tekrar bedelsiz olarak yerine koyacağız.

İnek, dana ve düve kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kesim fiyatı düştü mü arttı mı? İnek, dana ve düve kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kesim fiyatı düştü mü arttı mı?

Besicilerimizin ve yetiştiricilerimizin kayıplarını da aynı şekilde telafi edeceğiz' şeklindeki açıklaması yanında, yıl boyunca ödenmesi öngörülen 530 milyon lira tutarındaki hayvancılık desteği ödemelerinin deprem bölgesi için şubat sonuna kadar yapılacağının ilan edilmesini, 9 milyon küçükbaş hayvan için 1,5 milyar lira yem desteği verilecek olmasını, ayrıca depremde zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Krediden kullandıkları Hazine destekli kredilerinin 1 yıl süreyle tehir edilmesini yetiştiricilerimiz adına memnuniyetle karşılıyoruz.

'Telafi desteği' sayesinde deprem bölgesinde küçükbaş hayvancılık yeniden ayağa kalkacaktır. Deprem bölgesinde çaresiz kalan yetiştiricilerimizin yüreğine su serpecek açıklamalarından dolayı Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'a yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz."

"Kırsalda küçükbaş hayvancılığa yönelmenin tam zamanı"

Çelik, depremzedelerin kırsalda tutulmasının bir yolunun küçükbaş hayvan yetiştiriciliği olabileceğine işaret ederek, afetin meydana getirdiği büyük yıkımda hayatta kalıp moral olarak çökmüş insanların şehirlerde yüksek binalarda yaşama hevesinin sona erdiğini dile getirdi.

Kırsalda tek katlı sağlam binalarda yaşamak için vatandaşların arayış içinde olduğunu vurgulayan Çelik, "Dolayısıyla bu vatandaşlarımızın kırsal alanlarda küçükbaş hayvancılığa yönelmesinin tam zamanıdır. Depremzedeler köylerde geçimini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda da yeniden hayata tutunabileceklerdir. Bu çerçevede, ülke ekonomisi ve tarımsal üretimde başrol oynayan tek bir üretici ve yetiştiricimizi kaybetmemek adına devlet destekli projeler ve hibeler yanında bölgede yeni üretici ve yetiştiricilerin kazandırılmasını hedefleyen projeler geliştirilmelidir." dedi.

"Telafi desteği" hazırlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "telafi desteği"ne ilişkin çalışmalar Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde devam ediyor. Bölgedeki kayıplara ilişkin tespitlerin yapılmasının ardından uygulamaya ilişkin adımlar atılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, depremden etkilenen illerdeki çiftçilere ödenecek desteklere ilişkin düzenlemeleri de birbiri ardına uygulamaya alıyor.