Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, gerçek kişi çiftçilerin kullandığı kredilerin faizleri üzerinden alınan KKDF ile ilgili bir açıklama yaparak, KKDF yükü nedeniyle çiftçiler daha fazla finansal yüke maruz kaldığını kaydetti. 

ÇİFTÇİ ESNAFA GÖRE 3750 LİRA FAZLADAN PARA ÖDÜYOR

Konuyla ilgili olarak örnek veren Keskin, "Örneğin 100.000 TL, %25 faiz oranı ile kredi kullanıldığında, 1 yıl sonra çiftçi 130.000 TL, esnaf 126.250 TL olarak geri ödemektedir. Çiftçi KKDF nedeniyle fazladan 3.750 TL ödemektedir" dedi. 

Güncel yasal uygulama gereği gerçek kişi çiftçilerin 15.000 TL'yi aşan kredilerinden yüzde 15 KKDF alındığını hatırlatan Keskin, şunları kaydetti:  "Eğer çiftçi bu krediyi tarımsal girdi alımında kullandığını fatura ile belgelerse bu defa iade süreci işletilmektedir. Hal böyle olunca bankalar çiftçi kredileri için farklı uygulama süreçleri işletmek zorunda kalmakta, fatura olsa dahi önce vergiyi tahsil edip sonra iade etme yoluna gitmektedir. Hem çiftçi hem banka açısından ilave yük ve karmaşık süreçler işlemektedir. Bu yük gıda fiyatlarında da artış yaratmaktadır.

ÇİFTÇİYE KKDF TAHSİL EDİLMEDEN KREDİ KULLANMA İMKANI SAĞLANMALI

Çiftçilerin de diğer gerçek kişi tüccarlar gibi beyan yolu ile KKDF sürecine tabi olmaları,  yani herhangi bir fatura sözleşme vb.ibraz etmelerine gerek olmadan, krediyi tarımsal faaliyetinde kullanacağı taahhüdü alınarak, KKDF tahsil edilmeden kredi kullanabilmeleri sağlanmalıdır"