ÖZEL HABER / BDDK verilerine göre çiftçinin 2020 yılında bankalara olan kısa, orta vadeli borç miktarı ile toplam borç miktarı ne kadar oldu? Takipteki krediler ve gayri nakdi krediler düştü mü, arttı mı? Çiftçinin bankaların dışında piyasaya ne kadar borcu var? Tarım Kredi borçlarıyla birlikte çiftçinin toplam borç miktarı ne kadar oldu? 

İYİ Parti Tarım ve Kısal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, çiftçinin borç karnesini çıkardı. BDDK verilerine göre, 2020/21 döneminde çiftçilerin bankalara olan borcun yüzde 17 artırdığını belirtti. Bu dönemde çiftçinin banka borçları 20.8 milyar lira artarak 142 milyar 721 milyon 679 bin lira olduğunu vurgulayan Kahveci, kısa ve orta vadeli borçlardaki artışların da dikkat çektiğini dile getirdi. 

KISA VADELİ BORÇLAR YÜZDE 12.5 ORTA VADELİ BORÇLAR İSE YÜZDE 22.6 ARTTI

Çiftçilerin bankalardan kullandığı kısa vadeli kredilerin oranı 2020/2021 döneminde yüzde 12.5 artışla 31.7 milyar liradan 35.7 milyar liraya çıktığına işaret eden Kahveci, yine orta vadeli kredilerin ise yüzde 22.6 artarak, 77 milyar liradan 94.4 milyar liraya çıktığını belirtti. 

TAKİPTEKİ KREDİLER DÜŞTÜ

Çiftçinin bankalara olan borcu artarken, takipteki kredi miktarının düşmesi dikkat çekti. Çiftçinin 2020/2021 döneminde takipteki kredilerin yüzde 10.2 azalarak, 5.7 milyar liradan 5.1 milyar liraya düştü. Uygulanan icra kararlarından dolayı çiftçinin takipteki kredi miktarının düştüğü tahmin ediliyor. Diğer yandan gayri nakdi kredilerin oranı da yüzde 8,7 azalarak 8.1 milyar liradan 7.4 milyar liraya düştü. 

ÇİFTÇİNİN BORÇ TUTARI BRÜT GELİRİN ÜSTÜNE ÇIKTI 

Kahveci, şunları kaydetti: “Kısa vadeli kredilerin işletme sermayesi için orta ve uzun vadeli kredilerin ise yatırım amaçlı olduğu düşünüldüğünde tarımsal yatırımların arttığı düşünülebilir. Eğer amaç içinde kullanılıyor ise! Bu toplama yaklaşık 12 milyar TL'lik Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından kullandırılan kredi miktarını da ilave edersek çiftçilerin finansman kurumlarına olan borç toplamı yaklaşık 155 milyar TL olur. Çiftçilerin piyasa borçlarının (bayiler, tedarikçiler, avanslar vb.) ise 50 milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu durumda çiftçi borçlarının 205 milyar TL düzeyine ulaştığını söyleyebiliriz. Borç tutarı bu durumda çiftçinin eline geçen toplam tarımsal brüt gelirin %40'nı geçip, % 50'lere doğru tırmanmaktadır. Sürdürülebilirlik sorunu daha yakıcı bir şekilde karşımızdaki en büyük finansman sorunu odaklı olmaya devam etmektedir."