Açıklamada şunlar kaydedildi;”Tütün fideliklerinin hazırlanma tarihleri iklim özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Kışı ve ilkbaharı ılık gecen bölgelerde Şubat ayı içinde, kışı sert geçen bölgelerde Mart ayı içerisinde fidelikler hazırlanmaktadır. Tütün fideleri 45 ila 60 günlük bir zaman diliminde yetiştirilerek, 15 Nisan–20 Mayıs tarihleri arasındaki ideal dikim zamanına yetiştirilmektedir.

Tütünün normal bir gelişme gösterebilmesi ve yaz kurusu kaliteli ürün elde edilebilmesi için, mümkün olduğu kadar dikimin erken yapılması gerekmektedir. Bu nedenle en makbul olan uç, uç altı elleri tütünlerinin sonbahara kalmadan kırım ve kurutma işleri yapılabilecektir.

Denizli'de alıcılar tarafından aranan ve talep edilen, ihraç kabiliyeti yüksek İzmir menşei kaliteli tütünler üretilmektedir. Bu tütünler sulanmayan, kırsal alanlarda yetiştirilmektedir. Acıpayam, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Kale, Pamukkale, Serinhisar ve Tavas tütünleri bölgede alıcılar arasında isim yapmıştır. Denizli tütün üretiminin yaklaşık %65'i Kale ve Tavas İlçelerimizde yapılmaktadır.

Tütün dikimleri tütün dikme makinesi ile yapılmakta, dikimi yapılan tütünlere can suyu verilmektir. Dekara yaklaşık 20 bin tütün fidesi dikilmektedir. Şubat ve Mart aylarında fideliklerle başlayan üretim sezonu, yetiştirilen fidelerin Nisan ve Mayıs aylarında şaşırtılmasıyla yaklaşık 4 ay sürecek tarla döneminde, kırımı ve kurutması yapılarak Eylül ayı sonunda da tamamlanacaktır.

Geçen yıl 14 TL/kg'a satılan tütünler üreticileri memnun etmiştir. 2016 yılında üretim alanlarında geçen seneye göre yaklaşık %20'lik artış beklenmektedir. Tütün 2002 yılından beri sözleşmeli olarak yapılmaktadır. İlimizde sekiz adet tütün şirketinin sözleşme yapması beklenmektedir. 2015 yılında 11.350 üretici ile 227 bin dekar alanda tütün üretimi yapılmıştı.

Türkiye ve Ege Bölgesi tütün üretiminde Denizli 2. Sırada yer almaktadır. Son yıllarda Buldan, Güney ve Bekilli İlçelerinde tütün fideliklerinin yanında özellikle kekik fidelikleri daha fazla görülmeye başlanmıştır.”