Bakan Müezzinoğlu'na tarım Bağ-Kur'unda 2008 yılında olduğu gibi prim ödeme gün sayısının yeniden 15 güne indirilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarım sektöründe çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50'si, erkek çiftçilerin ise primlerinin yüzde 25'i devlet tarafından karşılanmalıdır. Muafiyette geçen sürelerin çiftçilerin çalışma gün sayılarına ilave edilmesi suretiyle, bu süreler için borçlanma imkanı sağlanmalıdır. Çiftçilerin yaptıkları çalışmaların zorluğu dikkate alınarak, çiftçilere çalıştıkları her yıl için 120 gün, (3 yılda 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı verilmelidir. Kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum nedeniyle, hizmet borçlanmasının yapılabilmesinin yanı sıra üç doğum sınırlaması kaldırılmalıdır.

Doğum borçlanmasında, askerlik borçlanmasındaki gibi tescil şartı aranmamalıdır. Sosyal güvenlik yönünden de desteklenmesi gereken genç çiftçilere, tarım Bağ-Kur prim ödemelerinde belirli oranlarda indirim uygulanmalıdır.

6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, 1 Mayıs 2015 ile 30 Haziran 2016 tarihleri arasındaki 14 aylık tarım Bağ-Kur prim borçlarını kapsamaktadır. 1 Mayıs 2015 tarihinden önceki durdurulan süreler de yapılandırılmaya dahil edilmelidir. Durdurulan süreler hesaplanırken, durdurulan tarihteki günlük kazanç üzerinden ve faizsiz olarak hesaplanmalıdır.

6745 sayılı Kanun ile çiftçilerin tarım Bağ-Kur primlerine Hazine tarafından yapılan 5 puanlık teşvikten, borçlanma ve ihya kapsamındaki çiftçiler yararlanamıyor. Bu çiftçiler 372 lira 50 kuruş yerine 435 lira 63 kuruş ödemektedirler. Bu durumda olan çiftçiler de bu teşvikten yararlanmalıdır.”