Kış mevsiminde hava sıcaklığı çoğu bölgelerde sıfırın altına iner ve don olayı gerçekleşir. Geçtiğimiz yıl Manisa'daki üzüm bağlarında yaşanan don olayı nedeniyle birçok çiftçi ciddi zararlara uğramıştı.

Manisakulishaber.com haber sitesinden Eren Ekinci'nin haberine göre, Manisalı mucit Osman Nuri Ses, çiftçilerin don olaylarından etkilenmemesi için Donsavar'ı geliştirdi. Donsavar'ın, tarım arazilerinde 0 dereceye inen hava sıcaklığını arttırması ve bağlarda yaşanan don olaylarının önüne geçmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'DE BÜTÜN ÇİFTÇİLERİN DERDİNE DERMAN OLACAK

Don olaylarında çiftçilerin mağdur olduğunu ve bu mağduriyeti gidermek için Donsavarı geliştirdiklerini ifade eden Ses,"Günümüzde iklimlerde yaşanan hızlı değişimler nedeniyle tarımsal alanlar ciddi zarara uğramaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Manisa'daki bağlarda ve bahçelerde don olayı nedeniyle ciddi bir ürün kaybı yaşandı. Bunlarla ilgili olarak tedbir alınması gerektiğini düşündük. Bu tedbirler arasında dünyada en etkin tedbirin rüzgar makineleriyle yapılan ve suni rüzgar oluşturarak bağlara ve bahçelere soğuk vurmayı engelleme çalışması olduğunu gördük. Biz de buna bağlı olarak KOSGEB'in destekleri ile beraber yerli Donsavar'ı geliştirdik. Donsavar, sadece Manisa'daki değil Türkiye'de don sorunu yaşayacak bütün çiftçilerin derdine derman olacak." diye konuştu.

10,5 METRE BOYUNDA OLACAK

110 Bin TL bütçe ile projeyi hayata geçireceklerini aktaran Ses, Donsavar'ın fiziksel yapısı ile ilgili bilgiler verdi. Kategorilere göre Donsavar'ın etki alanının da değişeceğini açıklayan Ses, "Rüzgar makinamız 3 kategoride olacak. 1'inci kategoride 50-60 beygir arasında traktörün kuyruk milinden hareket alarak çalışacak Donsavar, 10-15 dönüm arazi üzerinde etkili olacak. 2'inci kategori 60 -80 beygir gücünde ve 25-35 dönüm arası etkili olacak. 3'üncü kategori ise 150-200 beygir gücünde çalışacak ve etki alanı ise 55-65 dönüm olacak. Rüzgar makinesinin yüksekliği 10,5 metre olacak. Ucunda pervane olacak ve pervanenin kanat boyu ise 5 ile 6 metre arasında olacak." dedi.

ÜRÜNLERİN KORUNMASINDA CİDDİ BİR ROL OYNAYACAK

Donsavarın sadece Manisa'da değil tüm Türkiye'deki tarım arazilerinde yaşanacak don olaylarını engelleyebileceğini belirten Ses, çiftçilerin mağduriyetinin önüne geçilmesinin planlandığını söyledi. Tarım arazilerinin Donsavar ile korunacağına değinen Ses, Yerdeki hava 0 derece olduğu zaman yerden 10 metre yükseklikteki hava ısısı 3 ile 7 derece artmaktadır. Oradaki sıcak havayı alarak yerdeki arazi üzerine sirküle edecek. Böylece ürünler soğuktan etkilenmeyecek. Bu proje sadece bağlar için geçerli değil. Aynı zamanda meyve bahçeleri, zeytinlikler için de fayda sağlayacak. Örnek verecek olursak, Malatya'da kayısı bahçelerinde, Bursa'da Şeftali bahçelerinde, Antalya'da narenciyede ve daha sayamadığım Türkiye'de don olaylarından etkilenmesi olası bütün tarımsal arazilerde, ürünlerin korunmasında ciddi bir rol oynayacak." şeklinde konuştu.

MART, NİSAN VE MAYIS AYLARINDA ARAZİDE KALACAK

Donsavar'ın bütün proje aşamasının tamamlandığını belirten Ses, Donsavarın Şubat ayında deneneceğini Mart ayında ise tarım sahalarında arazi uygulamasını gerçekleştireceklerini belirtti. Donsavarın projelendirilmesinin sona erdiğini ve imalat çalışmalarının son rötuşlarına geldiklerine değinen Ses, “Şubat ayında deneme çalışmasını yapacağız. Mart ayı içerisinde de araziye dikerek arazi uygulamasını gerçekleştireceğiz. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında arazide kalacak. Çünkü don vurma riskinin en yoğun olarak gerçekleştiği aylar bu aylar. Böylelikle 2016 yılında Donsavar'ı test etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.