Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, kırsalı canlandırmak için 2016 yılında uygulanmaya başlanan genç çiftçi projesinde şaibe iddiaları bitmek bilmiyor. 30 bin lira hibe karşılığında çiftçilere dağıtılan hayvanlar, ihalesiz bir şekilde doğrudan alım yöntemiyle yüksek fiyattan belli firmalardan tedarik edilirken, şimdi de şartnameye uymayan hayvanların çiftçilere dağıtıldığı iddiaları ayyuka çıktı.

TİGEM TARAFINDAN TEDARİK EDİLİYOR TARIM REFORMU TARAFINDAN DAĞITILIYOR!

Genç çiftçi projesi kapsamında 30 bin lira hibe karşılığında çiftçilere dağıtılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar TİGEM tarafından tedarik ediliyor. TİGEM tarafından tedarik edilen hayvanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından illerde çiftçilere dağıtılıyor. 2016 yılında başlanan ve üç yıllığına uygulanan proje bu yıl sona erecek.

160 BİN HAYVAN İHALESİZ VE BELLİ FİRMALARDAN ALINDI!

TİGEM'in görevden alınan eski genel müdürü İsmail Şanlı döneminde genç çiftçi projesi kapsamında çiftçilere dağıtılacak hayvanların tedarikinde büyük şaibe iddiaları gündeme gelmişti. TİGEM, tedarik edilecek 160 bin hayvan için önce ihale yapmış ancak daha sonra bu ihale iptal edilerek hayvanlar doğrudan alım yöntemiyle belli firmalardan daha yüksek fiyattan alınmıştı.

ÇİFTİYE AYRILAN 34 MİLYON LİRA KİMİN CEBİNE GİTTİ?

Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi! Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi!

TİGEM'in eski genel müdürü İsmail Şanlı, ihalenin iptal edilerek hayvanların daha yüksek fiyattan neden belli firmalardan alındığı hakkında kamuoyunu ikna edici bir cevap verememişti. İhalede küçükbaş hayvanlar için 722 lira, büyükbaş hayvanlar için 4 bin 450 lira fiyat verilirken, TİGEM doğrudan alım yöntemiyle küçükbaş hayvanları 800 lira, büyükbaş hayvanları da 5 bin liradan almaya karar vermişti. İhalesiz bu alımın TİGEM'e ekstra maliyeti 34 milyon lira olurken, peşkeş iddialarını da gündeme getirmişti.

İNCELEME 3 AYDIR SÜRÜYOR!

Şaibe iddiaları üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, TİGEM'e Ağustos ayında müfettiş gönderdi. Ancak üç ay geçmesine rağmen TİGEM'e gönderilen müfettişlerin şaibe iddialarına yönelik incelemelerini hala sonuçlandırmaması dikkat çekiyor.

FİRMALARIN TEMSİLCİSİ GİBİ DAVRANILIYOR İDDİASI!

160 bin hayvanın ihalesiz bir şekilde alınmasına yönelik şaibe iddiaları ortada dururken, şimdi de çiftçilere şartnameye uymayan hayvanların dağıtıldığı iddiaları ayyuka çıktı. İllerde hayvanların dağıtımı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından takip ediliyor. Genel Müdürlükte bu işin koordinatörlüğünü yapan Ali Bolat'ın firmaların adamı gibi davranarak, şartnameye uymayan hayvanları bir şekilde çiftçilere kabul ettirdiği iddia ediliyor.

'BEĞENMİYORSANIZ YEDEKTEKİLERE VERİRİZ'

Şartnameye uymayan hayvanları değiştirmek isteyen çiftçilerin hayvanları değiştirilmek yerine, 'hayvanları beğenmiyorsanız yedekte bekleyenlere veririz. Yatırdığınız 3 bin lirayı da geri alamazsınız' denilerek çiftçilerin bir şekilde ikna edildiği belirtiliyor. Bakanlıkta veya il müdürlüklerinde çevresi olanlar hayvanlarını değiştirebilirken, böyle bir çevresi bulunmayanlar ise mecburen vasıfsız hayvanları kabullenmek zorunda kaldıkları kaydediliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=EobO-YZ5Ztw

KASTAMONU'DA YAŞANANLAR GÖZLERİ GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNE ÇEVİRDİ

Geçtiğimiz hafta Kastamonu'da gündeme gelen iddialar üzerine Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nde genç çiftçi projesinin koordinatörlüğünü yapan Ali Bolat görevinden alındı. Ancak yerine yine aynı ekipten bir ismin getirilmesi dikkat çekti.

Kastamonu'nun Daday ilçesinde çiftçilere dağıtılan hayvanlar şartnameye uymadığı için geri iade etmek istediler. Çiftçilerin hayvanlarla ilgili çektiği video sosyal medyada büyük tepki çekerken, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman'ın öncesinde 'hayvanları beğenmiyorsanız almayın' şeklinde karşı çıktığı ancak çiftçilerin hayvanlarını gördükten sonra bu kararını değiştirerek hayvanların değiştirildiği belirtiliyor. Kastamonu'da gündeme gelen bu sıkıntının birçok ilde yaşandığı ancak kamuoyunun bunlardan haberdar olmadığı kaydediliyor.

HAYVAN TOPLAMA YERLERİ SIKI TAKİP EDİLMELİ

Genç çiftçi projesi kapsamında çiftçilere şartnameye uygun hayvanların verilebilmesi için özellikle Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nde firmaların temsilcisi gibi davrandığı iddia edilen kişilerin bu görevden alınarak, firmaların illerde hayvanları topladıkları yerlerin sıkı bir şekilde takip edilmesi isteniyor.