ABD'nin gıda devi Cargill başta olmak üzere üyesi bulunan 5 tane NBŞ firmasının çıkarlarını korumak için lobi faaliyeti yapan NÜD'ün 33'üncü dereceden Mason Başkanı Rint Akyüz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye manidar bir teklifte bulundu. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra pancar çiftçisinin mağdur olmayacağını ileri süren Akyüz, 'Çiftçi pancar yerine mısır eksin' önerisinde bulundu.

NBŞ'CİLER BAKAN'I ZİYARET ETTİ

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu heyeti, geçtiğimiz haftalarda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'yü ziyaret etti. Ziyarette özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikaları ile ilgili olarak manidar bir teklifin gündeme geldiği ortaya çıktı.

25 FABRİKANIN 18'İ KAPANACAK!

Bilindiği üzere kamunun elinde bulunan 25 şeker fabrikası özelleştirme kapsamında bulunuyor. Şeker fabrikaları ise üretimi esas almayan bir modelle özelleştirilmek isteniyor. Bu özelleştirme modelinin uygulanması durumunda 25 şeker fabrikasının 18'inin kapanmasına kesin gözle bakılıyor. İşte bu endişeden olsa gerek Bakan Özlü, nişasta bazlı şeker üreticilerinin ziyareti sırasında, “Özelleştirmeler ile çiftçi mağdur olur mu?" sorusunu yöneltti. Bu soruya NÜD Başkanı Rint Akyüz, manidar bir cevapla karşılık verdi.

NİYETLERİNİ İTİRAF ETTİLER!

Akyüz'ün, Bakan Özlü'ye verdiği manidar cevap, itiraf niteliği taşıyor. Bu cevapla, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile asıl neyin amaçlandığı net bir şekilde ortaya kondu. ABD'nin gıda devi Cargill başta olmak üzere, üyesi bulunan 5 tane NBŞ firmasının çıkarlarını korumak için lobi faaliyeti yapan NÜD'ün 33'üncü dereceden Mason Başkanı Rint Akyüz, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin çiftçiyi mağdur etmeyeceğini ileri sürerek, şunları kaydetti: “Pancar bir münavebe ürünü. Topraktaki azotu azalttığı için dört yılda bir pancar ekimi yapılabiliyor. Üstelik ülkemizde pancar ekimi yapılan alanların yüzde 95'i, nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılan mısırın yetiştirilmesine de uygun. Dolayısıyla çiftçinin bir mağduriyeti söz konusu olmaz"

MİLLİ GAZETE HAKLI ÇIKTI

İtiraf niteliği taşıyan bu cevap, Milli Gazete'nin şeker fabrikalarına yönelik üretimi esas almayan özelleştirme modeline karşı yaptığı yayınlarda ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile üretim değil, Türkiye'nin NBŞ'cilerin pazarı haline getirilmesi hedefleniyor. NÜD heyetinin Bakan Özlü'ye yaptığı ziyarette gündeme gelen 'Çiftçi, pancar yerine mısır eksin' teklifi de bunu belgelemiş oldu.

Kaynak: Milli Gazete