Siyasi partilerin, seçim vaatlerine bakılırsa ağırlıklı olarak kentlerde yaşayan emekli, işçi, dar gelirli yurttaşlara yönelik bir kampanya yürüttüğünü belirten Yıldırım, köylülere yönelik ise ucuz mazot vaadinin öne çıktığını söyledi. Bu vaadi ise daha çok muhalefet partilerinin dile getirdiğini anımsatan Yıldırım, “Bu vaatlerin kırsala yansıması nasıl olacak? Kırsalda yaşayanlar kime oy verecek?" dedi ve şu analizde bulundu:

PAMUK, PANCAR DEĞİL; KÖMÜR, MAKARNA BELİRLEYİCİ OLDU

“Ülkede kırsal nüfus hızla eridi. Kırsaldan kente göç edenler, kentlerin varoşlarına yerleşti. Belirleyici olan artık tütün, pamuk, pancar değil, kömür ve makarna oldu. Kömür, makarna ve gıda yardımları ile bu kesimin oyları kolayca alınabilir oldu. Sosyal yardımlar, asgari ücretin artırılması, emeklilere ikramiye gibi vaatler onlara daha cazip geliyor.

Kırsalda yaşayanlar elindeki tarlayı, bağı, bahçeyi kaybetmeden geçimini sürdürmeye çalışıyor. Fakat yüksek girdi maliyetleri nedeniyle işleri hiçte kolay değil. Bu nedenle ucuz mazot vaadi çok cazip geliyor. Muhalefet partileri bu anlamda kırsalda bir sempati kazanmış görünüyor.

BİR TARAFTA VERİLEN SÖZLER BİR TARAFTA ÖDENEN DESTEKLER

Fakat, kırsalda yaşayanların büyük bölümü kısa vadeli düşünür. Hükümet, 2014 yılına ait tarımsal destekleri seçim öncesinde ödüyor. Seçim öncesi 7-8 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldı.

Bu çerçeveden bakılınca bir yanda verilen sözler, vaatler, diğer tarafta para ödemesi var. Köylülerin oy kullanmasında bu iki faktör büyük rol oynayacak.

ÇİFTÇİ KISA VADELİ Mİ YOKSA UZUN VADELİ Mİ DÜŞÜNECEK?

Kısa vadeli düşünenler, hakkettiği desteği seçim öncesinde ödediği için iktidar partisine oy verecektir. Uzun vadeli düşünen, geçmiş 12 yılın değerlendirmesini yapanlar ise muhalefet partilerine oy vermesi bekleniyor"

Analizinin devamında köylülerin söyledikleri ile oy tercihleri arasında da büyük farklılıklar bulunduğuna işaret eden Yıldırım, bu konuda da şunları kaydetti:

TAHMİN ETMEK ZOR

"Genel anlamda iktidarın tarım politikasına karşı büyük bir tepki var. Ancak bunun sandığa ne kadar yansıyacağını tahmin etmek zor. Kaldı ki, kırsalda ekonomik faktörlerden çok, akrabalık, feodalite ve daha da önemlisi dini faktörler, hatta bölgecilik daha çok ön plana çıkıyor. Yaklaşık 20 yıldır tarım sektörünü yakından izleyen bir gazeteci olarak kırsalda yaşayanların, köylülerin söyledikleri ile oy tercihleri arasında büyük farklılık olduğunu söyleyebilirim. Bundan önceki seçimlerde üreticiler sokaklara döküldü. Karadeniz'de onbinlerce fındık üreticisi sokağa indi, yer yerinden oynadı. Türkiye sarsıldı. Fakat seçimde yüzde 65 oranında eleştirdikleri hükümete oy verdiler. Bu nedenle seçimde kime oy vereceklerini tahmin etmek kolay değil. Fakat, bu seçimde sanki bir şeyler olacak. Kırsalda da iktidarın oylarında bir düşüş olması sürpriz olmayacaktır"