Zaman gazetesinden Resul Cengiz'in haberine göre, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi uygulamasında, düşük faizli kredi alan büyük çiftçilerin borçları ertelenirken az miktarda kredi aldığı için faizi yüksek olan çiftçilerinki ise icraya verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca uygulanan Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda, il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen küçük çiftçilerin borçları, faizleri ve avukat masraflarıyla beraber birkaç kat arttı. Türkiye genelinde binlerce çiftçiyi ilgilendiren bu konuda traktörü bağlanıp tarlaları icraya verilen çiftçilerin bazıları da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin memleketi olan Denizli'nin Tavas ilçesinde yaşıyor.

Büyükşehir statüne geçilince mahalleye dönüşen Nikfer'de onlarca çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden aldıkları yüksek faizli kredilerin mağduru durumuna düştü. Çiftçilerden Sabri Sabuncuoğlu, 10-12 bin liralık kredi borcunun, 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerden önce kendilerine vaat edilmesine rağmen ertelenmediğini, faizleri ve avukatlık masraflarıyla birlikte 20 bin lirayı geçtiğini söyledi. Sabuncuoğlu, “7 Haziran seçimlerinden önce bakanlığın yayımladığı genelge vardı. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün kapısına asıldı. Biz de başvurduk. Komisyondan, borcun ertelenmesi için izin çıktı. Ziraat Bankası borçları erteledi ancak kooperatif kaldırmadı. Bunu sorduğumuzda, onun düşük faizle kredi alan çiftçiler olduğu için söylendi. Büyük çiftçiler, tarlalarını sigortalatıp düşük faizlerle kredi kullanıyor. Biz tarlalarda kiralık üretim yaptığımız için bize yüksek faizli kredi kullandırıyorlar. Biz seçim öncesi vaatlerle kendimizi kandırılmış hissediyoruz. Sadece bizim köyümüzde 10-15 kişi var. Kefillerle birlikte 45-50 kişi var. Kurban Bayramı'ndan önce kooperatifin avukatları gelip traktörlerimizi bağladı. Seçimden önce, 'borçlarınız ertelenecek' denilip aldatıldık." dedi.

'Seçim öncesi 'borçlar ertelenecek' diye bizi kapana düşürdüler'

Refik Demirezen de mazot ve gübre için aldığı 13-14 bin liralık kredinin 25-30 bin liraya çıktığını, traktörlerinin satışa çıkacağını söylüyor. Ali Barak, borcunun ertelenmesine dair kararın seçimden önce komisyondan geçtiğini ancak ertelenmediğini belirtiyor. Barak, “Seçim öncesi umut verdiler. Ben Cumhurbaşkanı'nın ağzından duydum, 'Borçlar ertelendi.' diye. Ben 70-80 dönüm kuru araziye ekim yapıyorum. Vallahi borçlar ertelenecek diye bizi kapana düşürdüler. Hükümet bizim borçlarımızın ertelendiğini sanıyor ama gerçekte öyle bir şey yok. Avukat geldi, motorları bağladı. Nasıl olacak bizim halimiz?" diye konuştu.

SADECE TAVAS'TA 200'DEN FAZLA ÇİFTÇİ İCRALIK

Tavas Ziraat Odası Başkanı Orhan Akyol, çiftçilerin borçlarını Ziraat Bankası ertelerken kredi kooperatiflerinin ertelemediğini vurguladı. Akyol, “Bize kooperatiften, Ziraat Bankası'nın ürünleri sigortaladığı için ertelediğini söylediler. Müdürlerle tartıştık. Üreticileri mağdur ediyorlar. Sadece Tavas ilçesinde 200'den fazla icralık çiftçi var. Kooperatif müdürleri, icraya verdiği çiftçi başına yüzde 2 komisyon alıyor. Bu komisyonu alabilmek için üreticiyi mağdur ediyorlar. Büyük çiftçiler, hibeden şundan bundan yararlanıyor, küçük çiftçiler yararlanamıyor." ifadelerini kullandı. Tavaslı olan Bakan Zeybekci'yle de görüştüklerini anlatan Akyol, “Bu konu için milletvekilimiz Mehmet Yüksel'le de görüştüm. Bakanımızla da görüştüm. 'Bize ertelemeyen müdürlerin isimlerini bildirin.' dedi. Bu kolaylıktan sadece büyük çiftçiler değil, hepsi yararlanmalıdır." şeklinde konuştu.