ANKA'nın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarımsal girdi endeksini açıkladı. Yıllık yüzde 52,86 ile en fazla artış gübrede oldu. Ziraat Mühendisi Faik Toy, “1 yılda yüzde 150 artan gübreye TÜİK yüzde 52 arttı diyor. Gübredeki yıllık artışa yüzde 52 demek kuyruklu yalan değil de nedir? TÜİK’e hesabını sorsunlar, böyle ucuz gübre varken yerini neden çiftçimize söylemiyor? Ya da hesaplamayı düzeltsinler” diyerek tepki gösterdi.

TÜİK Haziran ayına ilişkin Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (GFE) verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, yıllık en fazla artış yüzde 52,86 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda olurken, aylık en fazla artış yüzde 4,67 ile enerji ve yağlar alt grubunda yaşandı.

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 45,13 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) yüzde 40,16 ile bina bakım masrafları, yüzde 9,60 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 11,18 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 19,65 ile veteriner harcamaları oldu.

Aylık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 0,16 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 0,26 ile veteriner harcamaları ve yüzde 0,59 ile tarımsal ilaçlar oldu.

"BÖYLE UCUZ GÜBRE VARKEN TÜİK YERİNİ NEDEN ÇİFTÇİMİZE SÖYLEMİYOR?”

Diyarbakır’da çiftçilik yapan ziraat mühendisi Faik Toy ise sosyal medya hesabından TÜİK verilerinin doğru olmadığını belirtti. Toy’un açıklaması şöyle:

“TÜİK muhalefetin sorumluluğunda olduğu için muhalefeti görevini yapmaya davet ediyorum. Çiftçimiz yüzde 150 zam yiyen gübreye para bulamazken TÜİK yüzde 52 zam yedi diyor. TÜİK’e hesabını sorsunlar, böyle ucuz gübre varken yerini neden çiftçimize söylemiyor? Ya da hesaplamayı düzeltsinler. 1 yılda yüzde 150 artan gübreye TÜİK yüzde 52 arttı diyor. Sonra iktidar diyor ki muhalefetin yalanlarına inanmayın bizim söylediğimiz doğrudur bize inanın. Gübredeki yıllık artışa yüzde 52 demek kuyruklu yalan değil de nedir? Bu yalan muhalefetin mi? Çiftçinin yüzüne bakabilmenize şaşırıyorum.”