Özel sektörden hiçbir şekilde ‘fiyat taahhüdü’ alınmadan yapılacak canlı hayvan satışının, et fiyatlarının düşmesine olumlu bir katkısı olmayacağı gibi, böyle bir satışın mevzuatlara da kesinlikle aykırı olduğunu dikkat çekiliyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı artan et fiyatlarının önünü geçmek için canlı hayvan ve karkas et ithalatına ağırlık verilirken, Et ve Süt Kurumu’nun yayınladığı son duyuru sektörde şok etkisi yaptı. Et ve Süt Kurumu, ithal edeceği 50 bin baş kasaplık hayvanı kurum mezbahalarında kestirmeyerek mevzuata aykırı bir şekilde özel sektöre canlı hayvan şeklinde satacak. Kurumun ithalat geçmişinde ilk kez böyle bir uygulama ile karşılaşılırken, ithal edilen kasaplık hayvanların canlı hayvan şeklinde satılacak olması da soru işaretlerini beraberinde getirdi.

İTHAL EDİLEEK 50 BİN CANLI HAYVAN DOĞRUDAN ÖZEL SEKTÖRE SATILACAK!

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı! Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı!

Et ve Süt Kurumu, canlı büyükbaş hayvanlardan elde edilecek karkas (Sakatat, deri ve yan ürünler dahil) satış duyurusu yayınladı. Duyuruda, kurumun 2023 Mayıs ayı sonuna kadar 50 bin baş canlı kesimlik sığırlardan elde edilecek karkasların (sakatat, deri ve yan ürünler dahil) satışı yapılacağı belirtildi.

KARKAS SATIŞI CANLI HAYVAN ÜZERİNDEN YAPILACAK!

Duyuruda şunlar kaydedildi: “Kurumumuz tarafından kırmızı et endüstrisi alanında (şarküteri üretimi yapan) faaliyet gösteren firmalara kesime hazır sığırlardan elde edilecek karkas (sakatat, deri ve yan ürünler dahil) satışı yapılacaktır. Söz konusu karkas satışların fiyatlandırılması, canlı sığırların kilosu üzerinden yapılıp satış, kesim sonrası elde edilecek karkasları (sakatat, deri ve yan ürünler dahil) kapsamaktadır. Kesime hazır büyükbaş hayvanlar alıcılar tarafından limandan teslim alınacak ve Kurumumuzla anlaşmalı kesimhanelerde kesimini yaptıracaktır.

İTHAL EDİLEN HAYVANLAR CANLI AĞIRLIK 90 LİRADAN SATILACAK

15-20 Nisan  tarihleri arasında yapılacak olan satışlar 90,00 TL/Canlı Kg (KDV Hariç) olup daha sonraki satışlara ait tarih ve fiyat bilgileri Kurumumuz WEB sayfasında yayınlanacaktır. Başvurular 05.04.2023-11.04.2023 tarih saat 17:00’a kadar yapılacak.

İTHAL EDİLEN KASAPLIK HAYVANLAR MEVZUATA AYKIRI BİR ŞEKİLDE KESTİRİLMEDEN ÖZEL SEKTÖRE SATILACAK!

Et ve Süt Kurumu’nun bugüne kadar yaptığı canlı hayvan ithalatında ilk kez karşılaşılan bu uygulamanın kesinlikle kurum mevzuatına aykırı olduğuna dikkat çekilirken, ithal edilen canlı hayvanların özel sektöre doğrudan devredilemeyeceğini, bunun açıkça gümrük kaçakçılığına gireceğine vurgu yapılıyor.

SEKTÖR YETKİLİLERİNDEN GÜMRÜK KAÇAKÇILIĞINA GİRER UYARISI!

Et ve Süt Kurumu’na söz konusu kasaplık canlı hayvan ithalat yetkisi ile ilgili kontrol belgesinin, ithal edilecek hayvanın kesmek şartıyla verildiği belirtilirken, ithal edilen kasaplık hayvanların canlı olarak satılamayacağının altı çiziliyor.

ESK KENDİ KESİMHANELERNDE KESİMİ NEDEN YAPTIRAMIYOR? MEVZUATA AYKIRI KESİMLE KİME/KİMLERE NASIL BİR MENFAAT SAĞLANACAK?

Et ve Süt Kurumu’nun ithal ettiği kasaplık hayvanı mevzuata aykırı bir şekilde kesimini yapmadan canlı bir şekilde özel sektörde satmak istemesinin nedeni anlaşılamazken, özel sektöre yapılacak canlı hayvan satışı da firmalardan ‘fiyat taahhüdü’ alınmayacağı için et fiyatlarının düşmesi konusunda da bu satışın olumlu bir katkısı olmayacak.