Adana’da buğday hasadı kıraç arazilerde başladı. Hasatla birlikte çiftçilerin gözü buğday alım fiyatına çevrilmişken, Adana Çiftçiler Birliği, 2025 yılı buğday üretim maliyetini ve çiftçinin makul fiyat beklentisini açıkladı. Yapılan çalışmaya göre, 1 dekar buğdayın net maliyeti 4 bin 149 TL, 350 kilogram verim üzerinden hesaplanan kilogram maliyeti ise 11,85 TL olarak belirlendi.
Birlik Başkanı Mutlu Doğru, bu maliyete yüzde 35 üretici kârı ve prim dahil edildiğinde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanması gereken buğday alım fiyatının 16 TL/kg olması gerektiğini ifade etti.
Çiftçi beklemede: Piyasa fiyatı 13 TL’ye ulaştı
Adana’nın kıraç alanlarında başlayan buğday hasadının ardından piyasada buğdayın kilogramı peşin 13 TL’ye kadar alıcı bulmaya başladı. Mutlu Doğru, kurak geçen kış ve don olaylarının buğday rekoltesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, hasat ilerledikçe piyasada fiyatların artabileceğini belirtti.
Bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 7,3 milyon hektar alanda buğday ekimi yapıldığı ve iyimser tahminlere göre 18 milyon tonun biraz üzerinde bir buğday rekoltesi beklendiği ifade edildi.
İthal buğdayın maliyeti 12,90 TL
Türkiye’nin buğday ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığı ithalatın da önemli bir maliyeti var. İthal buğdayın ton başı maliyeti 335 dolar, yani kilogram başı 12,90 TL’ye ulaşıyor. Bu rakam, yurt içi üretimin desteklenmesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Buğday alımında çiftçiden 4 talep
Adana Çiftçiler Birliği, hububat alım politikalarıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na şu önerilerde bulundu:
- Buğday alım ödemelerinin peşin yapılması,
- Fiyat farkı desteklerinin en geç 1 Kasım’a kadar ödenmesi,
- Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında olanlar dahil olmak üzere buğday ithalatının 31 Ekim’e kadar kısıtlanması,
- Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak alımlara aylık enflasyon oranında fark uygulanması.
Bu şartların alım politikası ile birlikte duyurulmasının çiftçiyi rahatlatacağı vurgulandı.