Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 1 Eylül olarak açıklanan hububat alım tarihlerinin çiftçilerin mağdur olmasına neden olduğunu belirterek alımların 15 Ekim tarihine kadar uzatılması gerektiğini ifade etti.

Çoban, “Girdi maliyetlerinin altında ezilen çiftçiler, devletimiz tarafından ton başına bin lira destek verileceğinin açıklanması üzerine tarladan çıkan mahsullerini Toprak Mahsulleri Ofisine götürmek istiyor. Ancak TMO’da yaşanan randevu sistemi çiftçileri mağdur ediyor. Mahsullerini TMO’ya götürmek isteyen çiftçiler ancak Eylül ayı için randevu alabiliyor. Eylül ayında alınan randevular da prim desteğini kapsamıyor. Randevu sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmıyor. Girdi maliyetleri zaten çiftçiyi zor duruma düşürmüşken en azından prim desteği almak isteyen çiftçiler bu kez de randevu sistemine yenik düşüyor. Kangal Ziraat Odası olarak yaşanan bu sıkıntıları içeren dilekçeleri ilgili bakanlıklara gönderdik. Çiftçimizin mağdur olmaması için elimizden gelen gayret ve çabayı gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

GEREKİRSE RANDEVU SİSTEMİ İPTAL EDİLMELİ

Kangal TMO Müdürü ve yöneticilerinin çiftçilerle yeteri kadar ilgilenmediğini söyleyen Çoban, çiftçinin muhatap bulamadığını dile getirdi. Çoban, “Kangal TMO müdürüne çiftçinin yaşadığı mağduriyeti iletiyoruz. Ancak gerekli çalışmalar yapılmıyor. Öte yandan Kangal’da lisanslı tohumculuk yapan ve TMO adına alım yapan firmalarda kapasite doldu diyerek çiftçinin mahsulünü almıyor. Bu firmalar ayrıca çiftçinin mahsulünü kendi araçlarıyla fahiş fiyatlarla naklediyor. Yani çiftçi her anlamda mağdur ediliyor. Gerekirse randevu sistemi iptal edilmeli. Alternatif bir sistem bulunmalı. Çiftçinin mağduriyeti bir şekilde giderilmeli. Yaşanan sorun TMO’nun kendi randevu sistemindeki aksaklıktan kaynaklanıyor. Eli nasırlı çiftçinin hakkının yenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Çiftçinin prim desteğini alması için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Alım tarihleri de 15 Ekime kadar uzatılmalı. Gerekli çalışmaları rapor halinde Bakanlığa sunduk. Konuyu takip etmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kangal’da üretim yapan çiftçiler de randevu sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmadığını ve mahsullerini TMO’ya veremediklerini ifade ederek yetkililerin sorunların çözümü için bir adım atması gerektiğini söyledi.