Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Toprak Mahsulleri Ofisimiz, mısır alım fiyatını, destek hariç, ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacak." ifadelerini kullandı. Çiftçi, mısır alım fiyatı olarak 7 bin lira fiyat bekliyordu. 

Buna göre açıklanan mısır alım fiyatı, arpa alım fiyatının bile çok gerisinde kaldı. TMO arpa alım fiyatı önce 5500 TL/ton artı 500 lira pirim ile birlikte 6000 TL/ton olarak açıklanmıştı. Daha sonra alım fiyatı tonda 200 lira daha artırılarak 6200 TL/ton'a çıkarılmıştı. 

BUĞDAY VE ARPADA UYGULANAN PİRİM DESTEĞİ MISIRDA UYGULANACAK MI? 

TMO eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mısır için buğday ve arpada ödenen ilave fark fiyatın olmayacağını belirterek, "Yani net fiyat 5700 TL/ton" dedi. 

Peki, mısır fiyatları neden çiftçinin beklentisinin altında açıklandı? 

Bu konuyla ilgili olarak da yorumda bulunan Kemaloğlu, özellikle İç Anadolu Bölgesi'ni işaret ederek, çiftçinin mısır ekiminden buğday, arpa ekimine yönlendirilmek istenmiş olabileceğini belirtti. Kemaloğlu, "İç Anadolu Bölgesinde ve su kısıtı olan yerlerde mısır yerine bugday, arpa ekin mesajı da olabilir" dedi. 

DÜŞÜK AÇIKLANAN MISIR FİYATI KARABORSACINININ İŞTAHINI KABARTARAK FİYATLARIN SERT YÜKSELMESİNE NEDEN OLACAK!

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, açıklanan mısır alım fiyatlarına tepki göstererek, önümüzdeki yıl mısır üretim alanlarının azalacağını kaydetti. Açıklanan düşük fiyatın aynı zamanda karaborsacının iştahını kabartacağını ve mısır fiyatlarının sert yükselişine neden olacağını dile getiren Toy, twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Mısır üreticisi mısırı 5700 TL’ye satarsa önümüzdeki yıl mısır üretim alanlarını epeyce azaltacaktır, anlayacağınız mısır üretmekten kaçınacaktır. Düşük fiyat açıklamanın diğer riski fiyat kelepir olduğunda karaborsacının iştahını kabartır ve sonrasında sert yükselişler olur.