Yardım kuruluşlarının yurt dışında kurbanı keserek etlerini Türkiye’ye getirecek olmasına tepkiler giderek artıyor. Gaziantep’te koyun-keçi, damızlık sığır yetiştiricileri ve kırmızı et üreticileri birlik başkanları ortak bir açıklama yaparak, “Diyanet ve Kızılay gibi benzeri kurumların vekalet yolu ile yurt içinde kesmeleri gereken kurbanlıkları yurt içinde temin edip kesmelerini bekliyoruz. Bu ülkede toplamış oldukları kurban paraları ile yurtdışından kesim yaparak etlerini Türkiye’ye getirmelerini doğru bulmuyoruz. Bu kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz” çağrısında bulundular. 

GAZİANTEP 2019 YILI KURBANLIK FİYATLARI

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner'in katılımıyla 19.07.2019 tarihinde yani bugün sabah saat 07.00 de Gaziantep Hayvan Pazarında Kurbanlık fiyatlarını açıkladılar. 

Birlik başkanlarının yaptığı ortak açıklamada; "Yem fiyatlarının geçen yıla göre %50 ile %100 arasında arttığını, geçen yıl bu zamanlar kg. fiyatı 0.75 tl. olan arpanın fiyatının şu anda 1,30 tl., geçen yıl kg. fiyatı 0,35 tl. olan beyaz samanın kg. fiyatının şu anda 0.55 tl, geçen yıl 0.70 tl. olan mercimek samanının kg. fiyatının şu anda 1,10 tl., geçen yıl 60 tl. olan bir torba yemin fiyatının şu anda 90 tl.ye yükselmiştir. Yem giderlerinin bu kadar arttığı bir ortamda Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre 2 - 4 tl.lik bir artış olmuştur.

Buna göre Hallik (ivesi) erkek koyun kg. fiyatı 23 tl., diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 22 tl., erkek keçi kg. fiyatı 21 tl. ve Dana kg. fiyatının 20 tl. olmasına karar verilmiştir. Bu fiyatlardan KESİNLİKLE FİRE DÜŞÜLMEYECEKTİR. Yani Gaziantep genelinde diğer İl'lerde olduğu gibi fire düşme olayı kaldırılmıştır. Bu fiyatları belirlerken tüketicinin azalan alım gücünü de göz önünde bulundurduk.

Kurbanlık alacakların Kurbanlık hayvanların kulaklarında bulunan küpe numaralarını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresine yazarak hayvanın kime ait olduğunu, nerden geldiğini, türünü, ırkını, yaşını ve yapılan aşıları detaylı olarak görebilirler. Kurbanlık alacakların bizzat gidip Kurbanlıklarını görerek almalarını tavsiye ediyoruz.

Farklı odalar ve gruplar fiyat belirlemeye çalışıyorlar, onlar kendi işlerine baksınlar. Üreten olarak koyun bizim, dana bizim, et bizim, Kurbanlık bizim, fiyat ta bizim, dolayısıyla Kurbanlık ve benzeri hayvan fiyatlarının üretici Birlikleri tarafından açıklanması gerekmektedir. Ayrıca diyanet ve Kızılay gibi benzeri kurumların vekalet yolu ile yurt içinde kesmeleri gereken kurbanlıkları yurt içinde temin edip kesmelerini bekliyoruz. Bu ülkede toplamış oldukları kurban paraları ile yurtdışından kesim yaparak etlerini Türkiye’ye getirmelerini doğru bulmuyoruz. Bu kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz."