CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithalata rağmen et fiyatlarındaki artışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Canlı hayvan ve et ithalatına bu yıl da devam edilip edilmeyeceğini soran Gürer'in önergesine yanıt veren Bakan Fakıbaba, ithalata devam edileceğini ima etti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde canlı hayvan ve et ithalatını gündeme getirdi. Ömer Fethi Gürer, "Canlı büyükbaş hayvan ithalatına bu yıl da devam edilecek mi? İthal et laboratuvar analizi kaç günde alınmaktadır?

2017 yılında her aşamada gümrük vergisi yüzde 135'ten yüzde 26'ya düşürüldü. Karkas ette ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında değişen gümrük vergisi oranı yüzde 40'a düşürüldü. Besilik hayvan ithalatında daha önce gümrük vergisi yüzde 60'tan yüzde 10'a indirilmişti. Bu düzenlemelerden yararlanan ithalatçı sayısı kaçtır?Uygulama ne kadar sürecektir?" şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise bakanlıklarınca et ve et ünleri ile tarım ve hayvancılık ürünlerine yönelik piyasalar ve gelişmelerin takip edilmekte olduğunu ifade etti.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nün et fiyatlarının makul bir seviyede tutulması noktasında gerektiğinde piyasaya müdahalede bulunduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, bu kapsamda Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nce gerekli tedbirlerin alındığını ve fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını iddia etti.

FİYAT DALGALANMALARINI ÖNLEMEK İÇİN

Bakan Fakıbaba, kırmızı et piyasasındaki fiyat dalgalanmalarını en aza indirmek ve besicilere daha uygun fiyatla besilik ana materyal temin edilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen yetki ve kontenjan dâhilinde ESK'nın, canlı hayvan ve et ithalatı yaptığını bildirdi.

Ahme Eşref Fakıbaba, "İthal edilmek amacı ile laboratuvarlara gönderilen et numuneleri ulusal ve uluslararası metotlarla analiz yapılmakta olup, istenen analizlere göre analiz süresi bir gün ile on gün arasında değişebilmektedir" dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bu kadar kısa sürede analiz sağlanıyorsa neden ithal etlerin bazılarının bozuk olduğuna diar rapor beş ayda açıklandı. Bu durumunda açıklaması olmalı"dedi.

GÜRER: "HAYVANCILIĞIN GELDİĞİ NOKTA İÇLER ACISI"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye'de hayvancılığın geldiği noktayı 'İçler acısı' olarak nitelendirdi. Bir zamanlar tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ender ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin bugün Sırbistan'dan bile et ithal edecek duruma düşürüldüğünü belirten Ömer Fethi Gürer, buna rağmen piyasalarda et fiyatlarının bir türlü makul seviyede tutulamadığını kaydetti.

YERLİ BESİCİ DESTEKLENMELİ

Yerli besicinin desteklenmediğini, buzağı ölümlerinin bir türlü önlenemediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Besicimiz artan maliyetler karşısında zor durumda iken, fiyat dalgalanmalarının önüme geçmek isteyen hükümet, bir pansuman tedbir olarak canlı hayvan ve et ithalatına yöneldi. Bu durum, yerli üreticiyi daha da sıkıntılı bir konuma soktuğu gibi piyasada et fiyatlarının yükselmesine de engel olamadı. Sürekli artan yem fiyatları durdurulamıyor. Hayvanlar otlaklarda meralarda değil kapalı alanlarda sürekli yem ile beslendikçe maliyet artıyor ve girdilerde sorunlar maliyeti yükseltiyor" dedi.

Ömer Fethi Gürer, "Sayın bakan soru önergemize verdiği yanıtta, laboratuvar sonuçlarının en geç 10 gün içinde açıklandığını bildiriyor. Ancak geçtiğimiz yaz ithal edilen lop etlerin bir kısmında çıkan olumsuzluk, aylarca bekletildikten sonra sağlığı zararlı olduğu açıklanmıştı. Madem 10 gün içinde sonuçlar çıkıyorsa, ithal etler aylarca bekletildi?" diye sordu.

TARIMDANHABER