Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu? Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu?

TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanlığı, besilik sığır ithalatını özel sektöre açmaya hazırlanıyor. En son 15 Ağustos’ta açılan ithalatta özel sektöre yaklaşık 300 bin baş ithalat izni verilmişti. Bakanlık, hayvancılıkta yaşanan sorunun boyutunu görmeye başlayınca besilik sığır ithalatını yeniden özel sektöre açmaya karar verdi.

İŞLETMELER BOŞALDI BESİCİ ENDİŞESİNDEN YERİNE HAYVAN KOYAMIYOR!

Karkas kesim fiyatı 180 liraya çıkarken, bu fiyattan hayvanını kestiren besici, Bakanlığın fiyat garantisi vermemesinden dolayı zarar ederim endişesi ile yerine hayvan koyamıyor. Bundan dolayı besi çiftlikleri boşalırken bu durum ileride kesecek hayvan da bulunamayacağı anlamına geliyor.

Hayvancılıkta yaşanan sorunu yeni yeni görmeye başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, besilik hayvan ithalatının özel sektöre yeniden açılmasına karar verdi. Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken, ithalatla ilgili kararın bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

İTHALAT SINIRSIZ MI YOKSA KOTALI MI AÇILACAK?

Besilik sığır ithalatının özel sektöre nasıl açılacağı merak edilirken, ithalatın sınırsız açılması durumunda ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurmasından endişe ediliyor. Sektör yetkilileri ithalatın sınırlı açılması gerektiğini belirtiyor.

TÜRKİYE BESİLİK SIĞIRI KAÇ LİRADAN İTHAL EDECEK?

İthal besilik fiyatlarının Güney Amerika’da ortalama 4 Dolar, Avrupa’da ise 5 Euro civarında olduğu belirtilirken, Türkiye’nin ithalat kararı ile birlikte bu fiyatların üzerine en az 1 Dolar ve Euro koyacağına vurgu yapılıyor.

TARIM BAKANLIĞI BESİLİK SIĞIR İTHALATINDAN KÖŞEYİ DÖNECEK! 

Kasaplık hayvan ve karkas et ithalatına rağmen et fiyatlarının düşmemesi üzerine besilik sığır ithalatının da özel sektöre açılacak olması hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların ülkeyi getirdiği noktayı gösterirken, Tarım ve Orman Bakanlığı özel sektörün yaptığı her bir besilik hayvan ithalatından döner sermayeye 995 lira para alacak.