Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez devreye alınan “Çiftçi Kart” uygulamasıyla, 33 bin 180 çiftçiye yüzde 100 hibeli olarak güncel bedeli 110 milyon TL olan, 4 milyon 46 bin 550 litre mazot desteği verildiğini açıkladı. Çiftçi Kart ile başlayan uygulama kapsamında ilk mazot dağıtımına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı. Şahin yaptığı açıklamada, Türkiye’de en büyük mazot desteği veren şehrin Gaziantep olduğunu belirterek, “Belediyenin 33 bin çiftçisine böyle bir destek vermiş olması, 110 milyonluk bir mali desteği bu işe ayırması, Türkiye’nin mazotla ilgili en büyük çalışmasını yapmış olması, Türkiye’de bir ilk. Gaziantep buna öncülük ediyor. İnşallah bu çalışma tüm Anadolu’ya yayılacak güzel bir örnek olacağız. Şu an yüzde 100 hibe mazot desteğini veren ilk belediye biz olduk” dedi.

REKABET GÜCÜ ARTACAK

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçilere bu kartların dağıtıldığını ifade eden Şahin, çiftçiyi rahatlatacak olan döngüsel sistemden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin kendi toprağına göre, alanının büyüklüğüne göre yüzde 100 hibe mazot desteği vereceğiz. Çünkü biliyoruz ki, maliyetleri aşağı düşürdüğümüzde üreticinin rekabet etme gücü artıyor, ceplerinde para kalıyor. Esnaf rahatlıyor. Esnaf rahatlayınca şehir ekonomisi rahatlıyor. Bu döngüsel sistemde toprağı çiftçiyi kim daha çok desteklerse o şehrin ekonomisi rahatlıyor. Ekonomi rahatlayınca da huzur, kardeşlik artıyor. Onun için arkadaşlarımızla yaptığımız bu çalışmanın sonunda aldığımız bir karar vardı. Görüyorsunuz büyük bir teveccüh, memnuniyet var. Dolayısıyla çiftçimiz mutluysa, huzurluysa biz de huzurluyuz ve mutluyuz.”

Gübre desteği eridi gitti! Çiftçinin hiç bir yarasına merhem olmuyor! 15 bin lira maliyete 48 lira destek! Gübre desteği eridi gitti! Çiftçinin hiç bir yarasına merhem olmuyor! 15 bin lira maliyete 48 lira destek!

MALİYETLER HAFİFLEYECEK

Söz konusu uygulamayla 9 ilçede kayıtlı tüm çiftçilere verilecek mazot desteğiyle maliyetlerin de hafifletilmesi amaçlanıyor. Mazot desteğiyle beraber başlatılan Çiftçi Kart ve Çiftçi Kart Mobil Uygulaması’yla ise üreticilerin tarımsal desteklere ve hibelere daha kolay erişimi sağlanacak. Çiftçiler, üzerinde isimleri yer alan QR Kodlu ve ID’li kartlarla anlaşma sağlanan, Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinden indirimli ürünleri alabilecek, sağlık, kamu kurum ve kuruluşlarından indirimli faydalanacak, marketlerden indirimli alışveriş yapabilecek.