Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, yaptığı açıklamada, Bayburt tarımında hayvancılığın ön plana çıktığını, tarım denilince hep hayvancılık akla geldiğini bunun yanında son yıllarda yapılan gölet ve barajlarda yürütülen balıklandırma ve ağ kafes balıkçılığı projeleri ve balıkçılıkta da olumlu gelişmeler sağlandığını belirtti.

17 TANE KAFES BALIKÇILIĞI YAPAN İŞLETME VAR

Karabulut, son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle balıkçılıkta olumlu gelişmeler yaşanmaya başladığını belirterek, "İlimizde 17 adet karada ve kafes balıkçılığı yapan işletme var. Havuz ve kafeslerde alabalık üretimi yapılıyor. Bunların yıllık toplam kapasitesi yaklaşık 500 ton civarında" dedi.

Demirözü Barajı'nın yapımının tamamlanmasının ardından ildeki balıkçılık kapasitesinin de arttığını anlatan Karabulut, "Demirözü Barajı büyük bir baraj. Bu barajın kafes balıkçılığına açılmasıyla ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce gerekli tahliller ve analizler yapılmış ve Demirözü Barajının belli bir bölümü kafes balıkçılığı için uygun görülmüştür." ifadelerini kullandı.

600 BİN TONLUK KAPASİTESİ VAR

Karabulut, kafes balıkçılığına açılan Demirözü Barajı ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Yaklaşık yıllık 600 tonluk bir kapasite mevcut burada. Buranında kısa zamanda balıkçılığa kazandırılmasıyla ilimizdeki alabalık üretim kapasitesi toplamda yıllık 1.100 tonun üzerine çıkacak" diye konuştu.

Bayburt'un balıkçılığa çok aşina bir il olmadığına dikkat çeken Karabulut, şunları söyledi: "Son yıllarda bu kapsamda iyi gelişmeler oldu. Özellikle teşvik ve desteklerle birlikte bir ivme kazandı. Önümüzdeki yıllarda da balıkçılık sektöründe daha iyi noktalara Bayburt'un geleceğini düşünüyoruz. Bayburt ili konumu, coğrafyası, su kaynaklarının kalite değerleri dikkate alındığında balıkçılıkta, özellikle de yavru balıkçılığında avantajlı bir il. Su kalitesi, su sıcaklığı, oksijen değerleri ve diğer değerler yavru balık üretimini daha avantajlı kılıyor."

GÜRCİSTAN'A YAVRU BALIK İHRACATI YAPILDI

Karabulut, Bayburt'ta yavru balık üretiminin yıllık 11 milyon adet civarında olduğunu ifade ederek, "Bayburt, yavru balıkta bugün Ankara'nın doğusundaki birçok ile Mardin'den Ağrı, Kars, Samsun'a kadar birçok ile yavru alabalık gönderen konumda. Biz bu konuda geçtiğimiz yıl ilk defa yurt dışına Gürcistan'a yavru balık ihracatı yaptık. Bu alanda gerek bakanlığımız kaynaklarından, gerek kalkınma ajansı ve yerel kaynaklarla planlama ve çalışmalarımız var. İnşallah önümüzdeki dönemde balıkçılık Bayburt'ta ekonomik olarak şehre değer katan, değer sağlayan bir sektör haline gelecek" şeklinde konuştu.

Bu çalışmaların dışında il genelinde bulunan 27 değişik ölçekte gölet ve barajın bulunduğunu belirten Karabulut, bunların da balıklandırılarak ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi.

Karabulut, il genelindeki bu gölet ve barajların 13'ünde balıklandırma işlemlerinin yapıldığını, 4'ünün ise 2016 yılında balıklandırılacağını aktararak, "Demirözü Barajı'na 110 bin yavru sazan bırakıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bir taraftan da bu balıklandırılan göletlerde amatör balıkçılık anlamında sürdürülebilir bir yapının sağlanması için eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Gerek bu göletlerin bulunduğu köylerde, gerek kamuoyunda bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda Bayburt balıkçılık anlamında daha iyi noktalara gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

DEMİRÖZÜ KAYMAKAMI YILDIZHAN EKONOMİYE GÜZEL KATKILAR SAĞLAYACAK

Demirözü Kaymakamı Zihni Yıldızhan ise Demirözü Barajı'nın 1996 yılında yapımına başlanmasına rağmen ancak 2012 yılında yapım işlerinin tamamlandığını söyledi.

Sulamaya bu yılın sonunda açılacak Demirözü Barajı'nda kanal çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldızhan, "Yaklaşık 15 bin hektarlık bir alanı sulayacak. İnşallah tarımda kuru tarımdan ziyade sulu tarımla ekonomiyi daha da güçlendirecek ve verimi de arttıracak. Geçtiğimiz dönemde bu belirttiğimiz alanın yarısına yakınını suladık. Geri dönüşümleri çok güzel, vatandaşlardan güzel geri dönüşler alıyoruz. Bu yılsonunda barajı tamamen açtığımızda da inşallah bütün vatandaşlarımızın bu ihtiyacı giderilmiş olacak" dedi.

Yıldızhan, Bayburt'un tarım ve hayvancılık şehri olduğunu aktararak, "Birbirini destekleyen iki alan var, tarım ve hayvancılık. İnşallah tarımda da verimi ve kaliteli arttırırsak bu hayvancılığa da yansıyacak. Demirözü Barajı'nın önümüzdeki dönemde inşallah Bayburt'un ekonomisine, Demirözü'nün ekonomisine güzel katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Demirözü Barajı'nın devreye alınmasıyla yetiştirilen ürün deseninde de değişiklik olacağını dile getiren Yıldızhan, şunları söyledi: "Yılda kuru tarıma bağlı olarak bir iki defa hasat alınıyorsa bu üç ve dörde çıkacaktır. Daha farklı çeşitler arz edecektir, ürün çeşitliliği yelpazesi artacaktır. Aynı zamanda turizm ve balıkçılık gelişecek. Özellikle burada kafes balıkçılığı üzerine firmalarla görüşüldü. Onlarda muhtemelen önümüzdeki sezonda burada yerlerini kuracaklar."