Balay Solucan Gübresi olarak son 7 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini dile getiren Balay, sektörün geleceği hakkında şunları aktardı. "Solucan Gübresi, bugün ülke tarımı için, çok önemli bir gübre. Çok uzun bir konu aslında ama özet geçmem gerekirse, çiftçilerimizin kaliteli bir organik gübreye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Solucan gübresi atımı kolay, pratik bir gübre ve içindeki organik madde miktarı, humik fulvik miktarı ve yoğun bulunan faydalı bakterileriyle her tarım ürününde olmazsa olmaz hale gelmeli.

ORGANİK GÜBRE KULLANIMI KİMYASAL GÜBRE KULLANIMINI AZALTIYOR

Mevcut ortamda, kimyasal gübreler çok pahalandığı için, değerli çiftçilerimiz bir arayışta. Biz kimyasal gübreye yüzde 100 karşı bir firma değiliz. Hiç atmayın demek, sıfıra indirmek çok da kolay değil. Ama bir şeyi iyi biliyoruz ki, bizimki gibi kalitesinden emin olduğunuz organik gübreleri kullandığınız zaman, kimyasal gübre kullanma ihtiyacınız da azalıyor. Bu hem toprak sağlığınıza faydalı oluyor, hem veriminiz artıyor, hem de bütçenize dikkat etmiş oluyorsunuz...

Yani, biraz kimyasaldan faydalanmak, biraz organik gübrelerden faydalanmak mümkün. Ancak şunu da ekliyim, ben bunları söylerken de, sadece sıvı solucan gübresi kullandım ve yine iyi sonuç aldım diyen çiftçiler de olmakta.. 

DÜNYA SOLUCAN GÜBRESİNİ KABUL ETTİ BİZİM KABUL ETMEMEMİZ BÜYÜK HATA OLUR

Sektöre gelince, ben sektörde artık bir ayrım olduğuna inanıyorum. İşini iyi yapan ve yapmayanlar olarak! Çiftçimiz artık bunları ayıracak. Her sektörde böyledir zaten. Yemek yemeye çıksanız, köfteyi iyi yapan da var, beğenmediğiniz de var. Bugün hakkıyla, kaliteli biçimde, iyi hizmetle Katı ve Sıvı Solucan Gübresi üreten ve satan onlarca firma var. Hepsi bizim dostumuz. Bu firmaların sayısının artmasını biz de istiyoruz. Bu ülkenin buna ihtiyacı var. Dünyaya bakarsak, Amerika’da yaklaşık 100 bin kişi Solucan Gübresiyle amatör ve ya profesyonel olarak uğraşıyor. İsrail, çöl toprağında bu gübreyi kullandı. Büyük başarı sağladılar. Hindistan’da en çok üretilen kullanılan gübrelerden. Dünya çoktan kabul etti. Bizim etmememiz ,büyük hata olur.

SIVI VE KATI SOLUCAN GÜBRELERİ ARASINDAKİ FARKLAR

Sıvı solucan gübresi ile katı arasındaki farkı ve bu ürünlerin sadece organik tarımda kullanılıp kullanılmadığına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Balay, şunları kaydetti: İkisi farklı ürünler. Sıvı solucanın özü tabi ki katı solucan gübresinden geliyor. Ama atım zamanları farklı, işlevleri farklı. İdeali ikisinden de kullanmak. Ama bazen bütçeye göre, atım şekline göre çiftçi birini tercih edip, öbürü edemeyebiliyor. Bu ürünler kesinlikle sadece organik tarım için değil. Şu an organik gübreye, küçük büyük her çiftçinin ihtiyacı var"

ÇİFTÇİDEN OLUMLU DÖNÜŞLER ALIYORUZ

Firma olarak ürünlerine güvendiklerini dile getiren Balay, "Kalite açısından kendimize güvenimiz tam. Zaten şu an ürettiğimiz Sıvı Solucan gübremiz mesela, 5 senedir piyasada olan ve yüzlerce çiftçinin kullandığı bir ürün. Onlardan iyi geri dönüşler almasak, onlar bizi inandırmasa biz bu işe devam edemezdik. Hep bizi motive eden, ileriye gitmek istememizi sağlayan, bu olumlu görüşler oldu. Fiyat olarak da hiçbir zaman ne gübre sektöründe ne de solucan gübresi üretenler arasında en ucuz biz olalım ya da en pahalı olanlardan olalım demedik. Orta seviye fiyatlarımız var. Ve en önemlisi, dekar başı bize harcanan para karşılığında, çiftçimize çok daha fazla kazanç sağlayabiliyoruz. Genel olarak zaten, sürümden kazanalım, daha çok gayret edelim, daha çok satalım, en uygun fiyatı da verebilirim diyen bir firmayız"

ÜRÜNLERİMİZİ BAYİLER ARACILIĞIYLA VEYA DOĞRUDAN ÇİFTÇİYE KENDİMİZ ULAŞTIRIYORUZ

Ürünlerini bayiler aracılığıyla çiftçiye ulaştırdıklarını ifade eden Balay, şunları kaydetti: "Biz ana hedef olarak bayilerimizle çalışıyoruz. Ama ülkemiz çok büyük ve her yerde tabi ki bayimiz yok. Çiftçimizin aradığı bölgede bayimiz varsa ona yönlendiriyoruz. Eğer bayi yoksa, birebir kargo ve ya benzeri bir gönderi ile gönderim yapabiliyoruz. Zaten bayilerimizle ortak fiyat politikamız var, dolayısıyla çiftçilerimiz olumsuz etkilenmiyor. Sade ve anlaşılır bir internet sitemiz var. Butik çalışma konsepti güdüyoruz. Bu duğrultuda, web sitemizdeki iletişim numarası da bizzat bana ait. Bütün bizi arayan çiftçi ve bayilerle birebir ilgileniyorum. Bilmediğim bir konu olursa, ziraat mühendisimize soruyorum. Biz hiçbir zaman bir dev gübre fabrikası olma niyetinde değiliz. Bunlar kolay işler değil. Milyon ton gübre satan firmalarımız var. Ama en az o firmalar kadar iyi gübre yapan, müşterisiyle sonuna kadar ilgilenen ve en önemlisi, kalite, fiyat ve hizmet olarak, kendisine ulaşan insanları memnun eden bir firma olmak hedefimiz. 7 senedir bu hedefle, üstüne koyabildik, çok şükür....Şimdi daha büyük hedeflerimiz var.. Ülke topraklarının ne kadar büyük kısmına ulaşabilirsek, toprak sağlığına, bitki sağlığına, çiftçilerimizin elde ettiği verime ne kadar katkımız olursa, o kadar mutlu oluyoruz. İnşallah da uzun yıllar bu işte başarı sağlamak istiyoruz"