Artı Gerçek’in haberine göre, kuraklık Trakya'da ayçiçeği üretimini olumsuz etkiledi. Rekolte ve yağ oranı düştü. Mazot, gübre ve tarım ilacı maliyetlerindeki aşırı yükseliş ve ayçiçeği alım fiyatının hâlâ açıklanmaması üreticiyi zorluyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya ve çiftçi Cengiz Günaydın yaşanan sorunu Artı Gerçek'e anlattı.

Trakya, ayçiçeği ve buğdayın önemli üretim merkezlerinden. Ancak hem kuraklık nedeniyle yeterli ürün alınamaması hem de girdi maliyetlerindeki artış üreticiyi zorluyor. Buğday alım fiyatının bakanlık desteğiyle birlikte kilogram başına 9.25 TL olarak açıklanması üreticide büyük hayal kırıklığı yaratırken, çiftçinin gözü kulağı henüz açıklanmayan ayçiçeği alım fiyatında.

ÜRETİCİLER ZOR BİR SEZON GEÇİRİYOR

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl kuraklık ve bazı tohum çeşitlerinden kaynaklanan verim kaybı, mazot, ilaç, tohum fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin zor bir sezon geçirdiğini belirtti.

AYÇİÇEĞİNİN KİLOGRAM MALİYETİ 15.5 TL

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından ayçiçeğinde üretim maliyetinin kilogram başına 15.5 TL olarak hesaplandığını vurgulayan Arabacı, ayçiçeği alım fiyatının bunun üzerine enflasyon farkı ve refah payı konularak açıklanmasını istediklerini söyledi.

BUĞDAY FİYATI GÜNCELLENMELİ

Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak! Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak!

Buğday alım fiyatı açıklandığı zaman 22 TL olan mazot fiyatının bugün 40 TL'ye dayandığına dikkat çeken Arabacı, “Buğdayda alacağımız para hemen gitti. Enflasyon karşısında buğday fiyatlarının yeniden güncellenmesini istiyoruz” dedi.

AYÇİÇEĞİNDE HEM REKOLTE HEM YAĞ ORANINDA KAYIP VAR

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya da aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeğinin yeteri kadar tane oluşturamadığını, bu yüzden istenilen yağ oranında ürün elde edilemediğini anlattı. Kaya, yağ oranının yüzde 40'tan yüzde 35'e gerilediğini söyledi.

HASAT YAPMAYAN ÜRETİCİLER VAR

Ayçiçeğinde dekar başına ortalama 200-250 kilogram ürün elde edilirken, bazı yerlerde bunun 30-40 kilograma kadar gerilediğine dikkat çeken Kaya, bazı bölgelerde maliyeti kurtarmadığı için üreticinin hasat için tarlasına gitmediğini, ürününü biçmediğini aktardı.

ÇİFTÇİLİK BİTTİ

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü’nden çiftçi Cengiz Günaydın da ayçiçeğinde geçen yıl dekar başına 250 kilogram ürün alırken, bu yıl 130 kilogram hasat ettiğini anlattı. Ayçiçeği alım fiyatının henüz açıklanmaması nedeniyle üreticinin önünü göremediğini dile getiren Günaydın, “Geçen yıl 12-13 TL'den seyreden ayçiçeği fiyatı bu yıl 13-14 TL'lerde. 1 TL neye yeter? Mazot 16 TL idi, 40 TL oldu. Çiftçilik bitti” diye konuştu.