Tarımcı /Dünyada Tarım / Akdeniz diyeti üst üste yedinci kez mutlak lideri oldu. Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi'nin, 2023 Gıda ve Sağlık Araştırmasına göre, Amerikalıların yarısından fazlası geçtiğimiz yıl belirli bir yeme düzeni veya diyeti izlediklerini söyledi.

Birçok diyet işe yaramıyor ve bazıları sağlığınızı bile tehdit edebiliyor.

US News En İyi Diyetler 2024, 43 beslenme uzmanının desteği sayesinde, en yaygın ve popüler diyetleri yalnızca kilo verme yeteneklerine göre değil aynı zamanda bir sağlık durumunu (hipertansiyon veya diyabet gibi) yönetme veya sadece daha sağlıklı beslenmeye göre değerlendirdi. .

Şimdi 14. baskısında, US News Best Diets, 46 popüler beslenme planının derinlemesine profillerini sunuyor ve 30 diyeti, sağlıktan kilo vermenize ne kadar yardımcı olduklarına kadar çeşitli kriterlere göre sıralıyor.

Üst üste yedinci kez özel sıralamanın kazananı Akdeniz diyeti oldu. 

Akdeniz Diyeti neden US News En İyi Diyetler 2024'ü kazandı?

Akdeniz diyeti tek bir besin ya da besin grubundan ziyade beslenmenin kalitesine odaklanır.

Çok sayıda çalışma, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere kronik sağlık sorunları riskini azalttığını, uzun ömürlülüğü teşvik ettiğini ve yaşam kalitesini artırdığını göstermiştir.

Akdeniz diyetinin besin değeri ve sağlığa faydaları ilk olarak Ancel Keys'in 1958'den 1999'a kadar yaklaşık 13.000 erkek arasında diyet ve kalp hastalığı arasındaki ilişkiyi analiz eden Yedi Ülke Çalışmasında belgelendi.

Çalışma, yağ türünün (doymuş, tekli doymamış veya çoklu doymamış) kardiyovasküler sağlığı toplam yağ alımından daha fazla etkilediğini gösterdi. Standart beslenme tavsiyesi toplam kalorinin %30'unun yağdan alınmasını gerektirse de, tüketilen yağların çoğu doymamışsa %40'a kadarı kalp dostu olabilir.

Çiftçilerin protestoları: Pazartesi'den itibaren Kuzey Almanya'da ne olacak? Çiftçilerin protestoları: Pazartesi'den itibaren Kuzey Almanya'da ne olacak?

Tek bir Akdeniz diyeti yoktur. Yunanlılar İtalyanlardan, Türkler Fransız ve İspanyollardan farklı yemek yiyor. Akdeniz diyetinin Kosta Rika versiyonu bile var. Ancak aynı ilkelerin çoğunu paylaşıyorlar

Akdeniz diyeti meyvelere, sebzelere, tam tahıllara, kabuklu yemişlere, tohumlara ve sağlıklı yağlara odaklandığından, standart Amerikan diyetinde bol miktarda bulunan doymuş yağlara, ilave şekerlere ve sodyuma çok az yer bırakır.

Akdeniz diyeti ile kilo vermek mümkün mü?

Evet, özellikle standart Amerikan diyetinden geçiş yaptığınızda, Akdeniz diyetiyle kilo vermeniz mümkün. Ancak akıllıca seçimler yapmanız, porsiyonlara dikkat etmeniz ve zeytinyağı, peynir, fındık ve diğer yüksek kalorili yiyecekler konusunda aşırıya kaçmamanız gerekiyor.