Tarım ve Orman Bakanlığı, 2026 yılı besilik sığır ithalatı başvuru ve değerlendirme talimatını yayınladı.
GENEL HÜKÜMLER
1-Besilik sığır cinsi hayvanlar, veteriner sağlık sertifikası anlaşması yapılan ve Bakanlıkça uygun görülen ülkelerden ithal edilebilir. İthalatı uygun görülen ülkelere ilişkin liste, Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanır.
2-Besilik sığır cinsi hayvanlar, Bakanlığın belirlediği sağlık ve teknik kriterlere uygun olmalıdır. Veteriner sağlık sertifikaları listesi Bakanlık internet sitesinde yayımlanır.
3-Kontrol belgesi onaylanması ve ülkeye giriş aşamalarında, Bakanlık internet sitesinde yayımlanan “Hayvan Hastalıkları Nedeniyle Yasak Konulan Ülkeler ve Yasaklanan Maddeler” ve “BSE Hastalığı Nedeniyle Ülkeye Girişte Kısıtlama Getirilen Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünler” listeleri dikkate alınır. Bu listelerde yer alan ülke veya bölgelerden orijinli veya çıkışlı canlı hayvanlar için kontrol belgesi onaylanmaz. Söz konusu hayvanların ülkeye girişine izin verilmez.
4-Besilik erkek sığırların fiili ithalatı, bu talimatta belirtilen kurallara göre Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK) tarafından gerçekleştirilir. İthal edilecek besilik sığırların satış fiyatını da ESK belirler.
5-2026 yılı için planlanan besilik sığır ithalatı miktarı, 500.000 (Beşyüz bin) baştır.
6-Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 baş ve üzerinde olan işletmelere 392.000 (Üçyüzdoksaniki bin) baş, besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere ise 108.000 (Yüzsekiz bin) baş besilik ithalat izni verilir.
7-Besilik sığır ithalatına ilişkin başvurular; yılda bir defaya mahsus olmak üzere, 26/01/2026 – 06/02/2026 tarihleri arasında, bu talimatta belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, yetiştirici tarafından ilgili İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine sunulan Ek-1’de yer alan dilekçenin Elektronik Belge Sistemi (EBYS) üzerinden kayıt altına alınması suretiyle kabul edilir. Söz konusu başvuruların tetkik ve değerlendirilmesi, bu talimat hükümleri uyarınca Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.
8Aşağıda tabloda belirtilen dönemlerden hangisinde hayvan almak istedikleri yetiştiriciler tarafından Ek-1’de yer alan dilekçesinde bildirilir.

9-Yetiştiricilerin ön başvuru dilekçesinde belirttikleri dönem haricinde sonradan yapacakları dönem değişikliği talepleri değerlendirmeye alınmaz.
10-Üretim planlaması ve başvuru miktarları göz önüne alınarak yetiştiricilerin dönem taleplerine öncelik verilecek olup; herhangi bir dönem talebine fazla başvuru olması durumunda yetiştiricilere verilecek dağıtım dönemi ve besilik sığır izin miktarı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenir.
11-2026 yılı besilik hayvan ithalatına ilişkin başvuru takvim süreci aşağıdaki tabloya göre yürütülür;

12-İl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince alınan başvurular, yukarıda belirtilen takvimde yer alan süreler içerisinde itirazların değerlendirilmesi amacıyla askıya çıkarılır. Askı süresi içerisinde yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucunda oluşturulan kesin listeler, imzalı olarak ilçe tarım ve orman müdürlüklerince il tarım ve orman müdürlüklerine gönderilir. İl tarım ve orman müdürlükleri tarafından il geneline ait listeler sistem üzerinden alınarak imzalanır ve Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilir.
13-Başvurular, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek Bakanlık internet sitesinde yayımlanır.
14-Başvuru tarihinden, hayvanların teslim edildiği tarihe kadar herhangi bir zamanda ithalat izin hakkından vazgeçen yetiştirici tekrar bu hakkı kullanamaz.
15-“Besi Hayvanı Ahırı Kapasitesi” 200 başın altında olan işletmelere ilişkin olarak, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan yetiştiriciler ile ESK arasındaki koordinasyon Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) aracılığıyla yürütülür.
16-2025 yılı besilik sığır ithalatı kapsamında, taahhütname hükümlerini ihlal ettiği idarece tespit edilen gerçek veya tüzel kişiler ile usulsüzlük tespit edilen işletmeye, 2026 yılı besilik sığır ithalatı için izin verilmez. Bu işletmeler tarafından yapılan başvurular, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince değerlendirmeye alınmaz ve geçersiz sayılır. Başvuru tarihinden sonra belirlenen taahhüt ihlali olması durumunda işletmenin 2026 yılı ithalat izni iptal edilir. İthalat sürecinin herhangi bir aşamasında başvuru evraklarında eksik ya da gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin verilmiş izin/uygunlukları iptal edilir.
17-İthalat başvurusunda bulunan gerçek veya tüzel kişilerin işletmesi, 01.01.2025 tarihi ve öncesi bir tarihte TÜRKVET sisteminde kendi adına kayıtlı olmalıdır. Besilik hayvan ithalatı kapsamında İl/İlçe Müdürlüklerine başvuru tarihinden itibaren; başvurunun olumlu değerlendirilerek listede yayımlanmasını, hayvanların teslimini ve bu talimat kapsamındaki taahhütlerin tamamen yerine getirilmesini kapsayan süre boyunca işletme hiçbir suretle üçüncü kişilere satılamaz veya devredilemez. İşletmenin herhangi bir sebeple satılması veya devredilmesi hâlinde, ilgili mevzuat ve bu talimat hükümleri uyarınca işlem tesis edilir. İşletmede hayvan hastalıkları sebebi ile kısıt çıkması durumunda bu talimat kapsamında sağlanan istisnalar bu kapsam dışındadır.
18-İthalat başvurusunda bulunulan gerçek veya tüzel kişilere ait işletmelerin, 01.01.2025 - 31.12.2025 tarihleri arasında TÜRKVET sisteminde büyükbaş hayvan hareketi (Doğum, ölüm, işletmeye hayvan girişi, işletmeden hayvan çıkışı) olmalıdır. Küçükbaş hayvan hareketi, il depoya giriş çıkış hareketi ve 31.12.2025 tarihinden sonra kaydedilen hareketler kapsam dışıdır.
19-Kontrol belgesi düzenleme aşamasında, ithalatçıdan noter onaylı Ek-2’de yer alan taahhütname alınır.
20-Başvuru sahibine ait işletmeye Bakanlıkça izin verilen yıl için sadece bir kontrol belgesi düzenlenir. Kontrol belgesi verilen fakat hastalığa bağlı kontrol belgesiyle teslimatları yapılamayan gerçek ve tüzel kişiliklere ait işletmelere yeniden kontrol belgesi verilebilir.
21-Kontrol belgesi onaylandıktan sonra ithal edilen besilik sığırlar; hayvanların ülkeye giriş tarihinden itibaren deprem, yangın, sel gibi doğal afetler, kanuni grev, savaş, ayaklanma, kısmi veya genel seferberlik ilanı gibi mücbir sebepler dışında, kestirileceği tarihe kadar kontrol belgesinde belirtilen işletmede bulundurulur. En az dört (4) aylık sürenin sonunda ise söz konusu hayvanlar yalnızca Bakanlıkça onaylı kesimhane/mezbahanelerde kestirilir. Hayvanların satışı ile kendi adına dahi olsa başka bir işletmeye nakli veya devri yasaktır.
22-Hayvanların yurt dışından nakli aşamasından başlayarak, Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü işlemleri tamamlanıp işletme sahibine teslim edilmesine kadar geçen sürede doğacak her türlü sorumluluk Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne aittir. Karantina süresi içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince alınan kan numuneleri sonucunda, Veteriner Sağlık Sertifikasında belirtilen menşei ülke kaynaklı hastalıklardan herhangi birinin tespit edilmesi hâlinde, oluşacak zararlardan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü sorumludur.
23-Onaylanan kontrol belgelerinde, mücbir sebepler dışında ve kontrol belgesi kapsamında hayvan girişi yapılmamış olması şartıyla, geçerlilik süresi korunmak kaydıyla menşei ülke, giriş gümrüğü ve GTİP dışındaki hususlarda değişiklik yapılamaz.
24-Besilik sığır ithalatı için onaylanan Kontrol Belgesinde işletme bakımından, mücbir sebepler dışında işletme değişikliği yapılamaz. Ancak, kontrol belgesinin düzenlenmesi aşamasında veya düzenlenmiş bir kontrol belgesine ilişkin olarak, izin onayı verilen işletmede kısıt bulunması nedeniyle işletme değişikliği talep edilmesi hâlinde; aynı il sınırları içerisinde yer alan, uygun kapasiteye sahip ve herhangi bir kısıt bulunmayan bir işletmenin ithalatçı adına devralınması şartıyla, yetiştiricinin yazılı talebi üzerine il tarım ve orman müdürlüğü tarafından gerekçesi açıkça belirtilerek Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne resmî yazı ile başvurulması hâlinde, yeni işletme için kontrol belgesi düzenlenmesine ilişkin değerlendirme ve karar Hayvancılık Genel Müdürlüğünce yapılır.
25-Besi hayvanı ahırı kapasitelerine karşılık gelen oranlara göre hesaplanan toplam besilik sığır ithalat miktarları 392.000 baştan fazla/az olması durumunda, fazla/az olan miktar oranında tüm başvuru sahiplerinin alabileceği hayvan sayısından düşüş veya işletme kapasitesinin uygun olması durumunda artış yapılır. Besilik sığır ithalatı kapsamında aynı sevkiyat içerisinde işletmesi için belirlenen verilen izindeki hayvan miktarını eksik alan veya hiç almak istemeyen yetiştiricilerin olması durumunda; eksik alan veya almak istemeyen işletmelerden kalan besilik sığırların toplamı, aynı sevkiyat içerisinde isteyen tüm işletmelerin izin miktarlarına eşit oranda Et ve Süt Kurumu tarafından dağıtım yapılacaktır.
26-Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda besilik sığır ithalat başvurusu uygun bulunan başvuru sahiplerinin bilgileri, ithalat izin dönemleri ve izin miktarlarını gösterir liste Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanır ve 81 il tarım ve orman il müdürlüğü ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne gönderilir.
27-Besilik sığır ithalatı için yetiştiriciler adına kontrol belgesi düzenlenmesi için sunulan belgeler, ESK tarafından Hayvancılık Genel Müdürlüğüne teslim edilir.
28-Besilik sığır ithalatı için döner sermaye ücreti, 2026 yılı Merkez Döner Sermaye İşletmesi birim fiyat listesine göre ödenir. Fiili ithalatı gerçekleştirilecek hayvan başına ödenecek döner sermaye ücreti hayvanların ülkeye girişinden önce ödenir. Ödeme dekontu veya makbuzu ön bildirim aşamasında evraklara eklenerek Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü'ne ibraz edilir.
29-Kontrol belgesi onaylandıktan sonra döner sermaye ücretinin iadesi, ilgili mevzuat gereği yapılamaz.
30-Hayvancılık Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü hâllerde işbu Talimat ve Teknik Kriterler kapsamında ilave düzenlemeler yapabilir; ihtiyaç duyulması hâlinde resen tedbirler alabilir ve uygulamaya ilişkin ilave bilgi ve belge talep edebilir.
2-BESİ HAYVANI AHIRI KAPASİTESİ 200 BAŞ VE ÜZERİNDE OLAN YETİŞTİRİCİLERİN BAŞVURUSUNA İLİŞKİN HUSUSLAR
1-Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, geçerli başvuruda bulunan ve besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 baş ve üzerinde olan işletmelerin alacağı hayvan sayısı; sığırcılık işletmesi kapasitesine göre, aşağıdaki tabloda belirtilen kota oranları esas alınarak belirlenir.

2-Her dönem için yayınlanacak olan izin listesindeki yetiştirici sıralaması, yetiştiricinin il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne vereceği başvuru dilekçesinin (Ek-1) tarih ve saatine göre olacaktır. Bakanlıkça belirlenen dönem kotası dolması durumunda yetiştiricinin talebi bir sonraki döneme aktarılabilir.
3-Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan izin listesinde yer alan yetiştiriciler; Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde ilan edilen belgeleri süresi içerisinde Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce belirlenen adreslerine teslim eder. Belgelerin süresi içinde teslim edilmemesi ya da belgelerin uygun olmaması durumunda besilik sığır ithalat izinleri geçersiz sayılır.
3-BESİ HAYVANI AHIRI KAPASİTESİ 200 BAŞ ALTINDA OLAN YETİŞTİRİCİLERİN BAŞVURUSUNA İLİŞKİN HUSUSLAR
1-Yetiştiriciler tarafından talep edilen ithal besilik sığır miktarının planlanan toplam miktarı (108.000 baş) aşması hâlinde, izinler Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sıralama kriterleri ve kota oranları esas alınarak yapılacak hesaplama sonucunda verilir. Kotanın dolması durumunda, diğer başvuru sahipleri herhangi bir hak veya talepte bulunamaz. Bir işletmeye verilecek besilik sığır ithalat izni 30 baştır.
2-Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere ait sıralama kriterleri ve puanlama listesi aşağıdaki gibidir;
a-Puanlama toplam 100 puan üzerinden gerçekleştirilir ve puanların eşit olması halinde yaşı daha küçük olan, yetiştiricilerin aynı gün doğmaları halinde ise başvuru tarih ve sırasına göre daha önce başvuru yapmış yetiştirici önceliklendirilir.
b-Yetiştiricilerin başvuruları aşağıdaki şartlara göre puanlandırılır;

3-Yetiştiriciler, listede yer alan sıralamaya göre Et ve Süt Kurumunun resmî internet sitesinde yapılacak duyuruları takip etmek ve duyuruda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte Kuruma başvurmak zorundadır. Belirtilen süreler içinde başvuruda bulunmayan veya istenilen belgeleri sunarak sözleşme imzalamayan yetiştiriciler, haklarından feragat etmiş sayılır. Bu kişilerin yerine, listedeki sıralama esas alınarak sonraki yetiştiriciler sözleşme yapmak üzere Kurum tarafından davet edilir.
4-Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmeler Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan sözleşmede belirtilen süre sonunda hayvanları Et ve Süt Kurumuna kestirmeyi peşinen kabul ederler. Sözleşmede belirlenen süreler içerisinde hayvanları Et ve Süt Kurumuna kestirmeyenlerin sözleşmede belirtilen teminatları Et ve Süt Kurumunca irat kaydedilir.
4-İL/İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
1-Gerçek veya tüzel kişiliklerin işletmelerine ait 2026 yılı besilik sığır ithalatı başvurularını talimatla belirlenen hükümlere göre süresi içerisinde Elektronik Bilgi Yönetim Sisteminde (EBYS) kaydederek kabul eder. Dilekçe ve ekinde istenen belgelerin eksiksiz olarak teslim eden işletmelerin kayıtlarını besilik sığır ithalatı başvuru sistemine girer.
2-Bu talimatta belirlenen ön başvuru süresince EBYS sistemine kaydı yapılmayan, besilik sığır ithalatı başvuru sistemine girilmeyen yetiştirici başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
3-EBYS üzerinden alınan başvurulara ait hazırlanan liste 09.02.2026-12.02.2026 tarihleri arasında il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin ilan panosunda askıya çıkartılır.
4-İlçe tarım ve orman müdürlükleri askı süresince yapılan itirazları değerlendirip, askı süresinin bitiminden itibaren eksik/hatalı bilgilerle ilgili (adı/soyadı, işletme numarası, talep miktarı, talep dönemi hatası vs.) gerekli düzeltmeleri yapar. Askı sürecinden sonraki itirazlar kabul edilmez.
5-Askı süreci sonunda nihai belirlenen listeler i/ilçe müdürlüğünce onaylanarak 13.02.2026 tarihi mesai bitimine kadar Besilik sığır ithalatı başvuru sistemine girilir
6Besilik sığır ithalatı kapsamında yapılan ön başvurulara ait tüm evraklar, başvuru yapılan il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünde muhafaza edilir.
D- BESİLİK SIĞIR İTHALATI TEKNİK ŞARTNAMESİ
İthal edilecek besilik sığırlar için teknik kriterler aşağıda belirtilmiştir.
1- Hayvanlar bireysel tanımlama araçları (küpe veya elektronik kulak küpesi/mikroçip vb.) ile tanımlı olmalıdır.
2- Ülkeye girişte hayvanların yaşı 15 ayı (450 gün) ve 399 kg’ı geçmemelidir.
3- Ülkeye girişte hayvanların canlı ağırlığı;
GTİP kodu 01.02.29.49.00.00 olanlar için 161-300 kilogram, (Erkek)
GTİP kodu 01.02.29.99.00.00 olanlar için ise 301-399 kilogram olmalıdır. (Erkek)
4- Gelişim bozukluğu, kaşektik, görünür fiziki ve ortopedik kusurları (topallık, körlük vb.), patolojik oluşumlar (tümör, apse, konjunktivit, deri hastalıkları) olmamalıdır. Genel kondisyonu iyi ve sağlıklı bir görünüme sahip olmalıdır.
5- İthal edilecek besilik sığırlar; ihracatçı ülke topraklarında veya canlı hayvan ithalatına Bakanlıkça izin verilen ülke topraklarında doğup büyümüş olmalıdır.
6- İthal edilecek besilik sığırlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak olup, aşağıda belirtilen ırklardan ve izin verilen ülkelerden olmalıdır:
a) Avrupa Birliği Üye ve Diğer Avrupa Ülkeleri:
İthal edilecek besilik sığırlar aşağıdaki etçi ve kombine ırkların saf veya kendi aralarındaki melez erkekleri olmalıdır.
1-Etçi Irklar; Angus, Charolais (Şarole), Limousin (Limusin), Hereford, Belgium Blue (Belçika Mavisi), Piedmentosa, Aubrac (Obrak), Gasconne, Salers, BlondeD’aquitane,
2- Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh), Shorthorn, Brown Swiss (Montofon)
b) Diğer Ülkeler:
İthal edilecek besilik sığırlar aşağıdaki etçi ve kombine ırkların saf veya kendi aralarındaki melez erkekleri olmalıdır.
1- Etçi Irklar; Angus, Charolais (Şarole), Limousin (Limusin), Hereford, Belgium Blue (Belçika Mavisi), Piedmentosa, Aubrac (Obrak), Gasconne, Salers,
2- BlondeD’Aquitane, Senepol, Braford ve Brangus sığır ırkları veya melezleri olacaktır. Bos taurus indicus (Nelore, Zebu, Gyr vb.) sığır ırkları veya melezleri olmayacaktır.
3- Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh), Shorthorn, Brown Swiss (Montofon)
E- YAPTIRIMLAR
1-Bu talimat kapsamında yapılacak besilik sığır ithalatı ile ilgili sağlık, nakil, kimliklendirme, karantinaya ilişkin işlemler ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında olan diğer hususlarda, bu kanunun ilgili hükümleri uygulanır.
2-Besilik sığır ithalatı kapsamında Ek-2 de yer alan taahhütname hükümlerini ihlal ettiği idarece tespit edilen ve gerçek veya tüzel kişiler ile usulsüzlük tespit edilen işletmeye, bir sonraki yıl besilik sığır ithalat izni verilmez.
3-Bu talimat kapsamında alınan taahhütnameleri ihlal edenler hakkında, 15.09.2022 tarih ve 31954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6038 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Karar’ının 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi; “Taahhütname alınan durumlarda, taahhütnamede belirtilen ürünün ihracat için FOB ve ithalat için CIF değerinin %60’ının, firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesince ilgiliye tebliğ tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığının, 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde vergi dairesince tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilmesi” hükmü uygulanır.
Ek-1- 2026 besilik sığır ithalatı başvuru dilekçesi (örnek)
Üreticiler, başvuru dilekçesini aşağıdaki örneği kullanarak İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen teslim edebilecek.
………. İL / İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE
……………… İli ………………… İlçesinde kurulu bulunan
……………… (rakamla) / ……………… (yazıyla) baş kapasiteli
TR ……………………………… numaralı hayvancılık işletmem için,
2026 Yılı Besilik Hayvan İthalatı kapsamında
……………… (rakamla) / ……………… (yazıyla) baş besilik sığırın
……………… Dönemde ithalatı talebinde bulunmaktayım.Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda başvuru sonuçlarının resmî internet sitesinde yayımlanacağını, bu duyurunun tarafıma tebliğ hükmünde olduğunu kabul ederim.
Başvurumun olumlu sonuçlanması hâlinde, ithalat işlemlerine ilişkin olarak Et ve Süt Kurumunun resmî internet sitesinde (https://www.esk.gov.tr) yayımlanacak davet listelerini takip edeceğimi; davet listesinde ismimin yer almasını müteakip belirtilen süre içerisinde tüm iş ve işlemleri eksiksiz yerine getireceğimi kabul ve taahhüt ederim.
Gereğini arz ederim.
* 1. Dönem / 2. Dönem / 3. Dönemden yalnızca biri yazılacaktır.
Adı Soyadı:
İmza:
Kaşe:Tarih: …… / …… / 2026
İrtibat Telefonu:
E-posta:
Adres:Ek:
Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmeler için
TÜKETBİR üyesi olduğuna dair belge
EK-2 – BESİLİK SIĞIR İTHALATI TAAHHÜTNAMESİ (2026)
BESİLİK SIĞIR İTHALATI İÇİN TAAHHÜTNAME
2026 Yılı Besilik Sığır İthalatı Başvuru ve Değerlendirme Talimatı kapsamında ithal edeceğim besilik sığırlara ilişkin olarak;
İthal edilen besilik hayvanları, ülkeye giriş tarihinden itibaren deprem, yangın, sel gibi doğal afetler ile kanuni grev, savaş, ayaklanma, kısmi veya genel seferberlik hâlleri dışında, kestireceğim güne kadar Bakanlık Kayıt Sistemine kayıtlı, aşağıda bilgileri yer alan işletmemde bulunduracağımı;
Bu hayvanları satmayacağımı, devretmeyeceğimi, kendi adıma dahi olsa başka bir işletmeye nakletmeyeceğimi; en az dört (4) aylık süre sonunda ise yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı kesimhane/mezbahanelerde kestireceğimi,
Takip süresi devam eden besilik hayvanların işletmede ölmesi hâlinde, yasal bildirim süresi içinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurarak, resmî veteriner hekimlerce gerekli tespit işlemlerini yaptıracağımı,
Kontrol belgesinin onaylanması aşamasında yukarıda belirtilen işletmeye hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlama getirilmesi hâlinde; hayvanları, ithalat şartlarını sağlayan ve TÜRKVET sisteminde kendi adıma kayıtlı başka bir işletmeye, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden yazılı izin almak kaydıyla götüreceğimi; bu izin alınmaksızın söz konusu hayvanları başka hiçbir işletmeye, kendi adıma dahi olsa nakletmeyeceğimi ve devretmeyeceğimi, beyan ve taahhüt ederim.
Aksi halde; 15.09.2022 tarihli ve 31954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6038 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı’nın 13’üncü maddesinin (d) bendi uyarınca;
Taahhüt ihlaline konu hayvanların ithalat (CIF) bedelinin %60’ı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden TL’ye çevrilerek, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde vergi dairesi tarafından tahsil edileceğini,
Söz konusu ödemeye ilişkin belgeyi ilgili İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edeceğimi; menşei ülke kaynaklı hastalıklar hariç olmak üzere ithalat sürecindeki tüm sorumluluğun şahsıma/firmama ait olduğunu, yaşanabilecek mağduriyetler nedeniyle resmî kurumlardan herhangi bir hak talebinde bulunmayacağımı peşinen kabul, beyan ve taahhüt ederim.
YETİŞTİRİCİ / İŞLETME BİLGİLERİ
İşletme Adı: ..............................................................
İşletme Numarası (TÜRKVET): ........................................
Adres: ........................................................................
Adı Soyadı / Ünvan: ....................................................
İmza – Kaşe: .............................................................İrtibat Telefonu: ......................................................
E-Posta: .................................................................
KEP Adresi: .............................................................Tarih: … / … / 2026





