Teneke bal fiyatları kaç lira oldu? 2022 bal fiyatları ne kadar? Yüksek yayla balı arttı mı? Bal üreticilerinin üretim maliyeti ne kadar arttı? Bal üreticileri para kazanabiliyor mu? Gezginci arıcılık yapan üreticilerin sorunları nelerdir? Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 2022 yılı bal maliyetlerini açıklamak için bir basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 1 kg balın üreticiye maliyetini açıkladı. Artan maliyetlerden dolayı bir çok işletmenin batma noktasına geldiğine dikkat çeken Şahin, buna göre kır çiçek yüksek yayla balının teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatının 1800 TL, kültür bitkisi alanlarından üretilen balların da 1600 TL olduğunu belirtti.

TÜRKİYE ARI YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, düzenlediği basın toplantısı ile 2022 yılı bal fiyatlarını açıkladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak her yıl Haziran-Temmuz aylarında üreticilere 1 kg balın maliyeti hesaplanarak içinde bulunduğu yılın bal maliyetinin yayınlandığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: 

GEÇEN YIL 26 KG TENEKE BALIN FİYATI 800-850 LİRA OLARAK AÇIKLANMIŞTI

"2021 yılında yayınlamış olduğumuz balın üreticiye maliyeti çerçevesinde 26 Kg 1 teneke balın 800-850 TL taban fiyattan satılması önerilmiştir. 2021 yılı bal satış fiyatları da bu çerçevede şekillenmiş olup, balların arz miktarlarına oluşan taleplere istinaden satış fiyatları değişmiştir. 

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ ÇIKMAZ İÇERİSİNE SOKTU

2022 Yılında gelinen noktaya bakacak olursak; Arıcılarımızın en temel girdisi olan mazot %300, şeker %400, sarf malzeme %150, makine/ekipman %200, işçilik vb. giderler %250 oranında artmıştır. Bu temel giderler karşısında sektörün üretici kanadı çıkmaz içerisine girmiştir. 

BİR ÇOK İŞLETME İFLAS ETME NOKTASINA GELDİ

Şu ana kadar üreticiler, değişik bankalardan kredi kullanarak mesleklerini icra etme adına Anadolu’nun değişik yerlerinde arıcılık faaliyetleri için bulunmaktadırlar. Ancak, gezgincilikten dönüşleri için ciddi bir arayış içerisindedirler. Bu yıl pek çok ilimizden gezginci arıcılığa çıkış miktarında düşüşler olduğunu ve genç kuşak arıcılarımızın mesleği sorgular duruma geldiklerini belirtirken, pek çok işletmenin de iflas etme noktasına geldiğini içimiz acıyarak ifade etmek istiyoruz. 

300 KOVAN İLE GEZGİNCİLİK YAPAN ARICININ BİR TENE BAL ÜRETİM MALİYETİ KAÇ LİRA OLDU?

Tüm firmaların sağduyulu olmalarını temenni ederek bal maliyetlerimizi açıklamak istiyorum. 300 kovan ile gezgincilik yapan arıcımızın, 26 kilogramlık 1 teneke (kır çiçek - yüksek yayla) bal maliyeti 1. 402 TL

200 kovan ile gezgincilik yapan arıcımızın, 26 kilogramlık 1 teneke (kır çiçek - yüksek yayla) bal maliyeti 1. 860 TL’dir. 

KOVAN SAYISI DÜŞTÜKÇE MALİYET ARTIYOR

Tabi ki kovan sayısı düştükçe maliyet artmaktadır.  Bu bahsettiğimiz rakamların bal üretim maliyetleri olduğunun altını çizmek istiyorum. Arıcılarımızın işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, maliyetler üzerinde kazanç elde etmeleri gerekmektedir. 

ARICININ 1 TENEKE BALI SATIŞ FİYATI 

Bu doğrultuda kır çiçek-yüksek yayla balının teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatı 1.800 TL, 

Kültür bitkisi (ayçiçek-pamuk) alanlarımızdan üretilen ballarımızın da 1.600 TL altında olmamalıdır.  

Arıcılarımıza bol ve bereketli bir sezon diliyorum.

ziya şahin