Urfapusula.com'un haberine göre, Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Hilvan Ziraat Oda Başkanı Hikmet İpar, bölgedeki çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Çiftçilerin elektrikle ilgili yaşadığı sorunu ilk sıraya alan İpar, çiftçilerin her geçen gün borçlandığını kaydetti. Tarımın ülke için ne kadar önemli olduğunun altını çeken İpar, “Yaşamsal bir sektör olan tarım sektörünün insan sağlığı ve yaşam kalitesinin artırılması için tarımsal faaliyetler hayati önem taşımaktadır. Son birkaç yıldan bu yana çiftçilerimiz düzenli olarak enerji bedellerini ödemekte ve her hangi bir kaçak kullanımı yaşanmamaktadır. Ancak buna karşılık Dicle EPSAŞ Genel Müdürlüğü çiftçilerimizin destekleme hesaplarına keyfi koyduğu bloke ile çiftçilerimizin paralarını aylar sonra almasına ve DEDAŞ kapılarında perişanlık çekmesine sebebiyet vermektedir.  Bu durumda çiftçilerimiz borcunu ödemek istemesine rağmen çektiği çile ve sıkıntıdan sonra sözleştiği borçlularına karşı güvensiz duruma düşmekte ve kısa süreli faizli borç altına girmektedir” dedi.

‘CAZİBELİ SULAMA ALANLARI GENİŞLETİLMELİ’

Çiftçilerin sulama ve elektrikle ilgili sorunlarının nihai bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan İpar, cazibeli sulama alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydetti. İpar, “Bunun yanında sulama birliklerine üye olan çiftçilerimizin bağlı oldukları birliğe elektrik bedellerini ödemelerine rağmen desteklemelerine bloke konulmuş. DEDAŞ bu uygulaması ile tahsilatını yapmak için mağdur yaratmaktan çekinmemiştir. Son aylarda ise kontrolsüz faturalama uygulaması ile karşı karşıyayız. Görevliler elektrik sayaçlarını kontrol etmeden faturalama yapmaktadır. Uygulamaya yapılan itirazlar sonucu faturalamaların usulsüz bir şekilde yapıldığı ortaya çıkmıştır.  Bu durumun kökünden çözümü ise cazibeli sulama alanlarının genişletilmesi ve mevcut olan projelerin derhal bitmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

‘YETKİLİLERİN TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMASINI BEKLİYORUZ’

Çiftçilerin sulamaya ihtiyaç duyduğu bir zamanda yaşanan elektrik kesintilerinin tepkiye ve ürün kaybına sebebiyet verdiğini dile getiren İpar sözlerini şöyle tamamladı: “Bununla birlikte son zamanlarda bölgemizde tarımsal sulama elektriği kesintisine gidilmektedir. Pamuk ve mısır ürününün en çok suya ihtiyaç duyulduğu bu dönemde bu kesintilerin uygulanması çiftçilerimiz tarafından tepkiyle karşılanmakta ve ürünlerinin verim kaybına sebebiyet vermektedir.  Kesintilerin devam etmesi durumunda hem Şanlıurfa ekonomisine hem de kuraklıktan daha sırtını doğrultamayan çiftçiye büyük bir darbedir.   DEPSAŞ elektrik şirketinin yaşanan kuraklıktan dolayı enerji sarfiyatının artacağını bilmesi gerekirdi ve planlanmasını ona göre yapmalıydı. Çiftçilerimiz, sağlıklı elektrik alacakları şekilde ekim planlamalarını yapmışlardır. Bu nedenle elektrik kurumunun bu kesintilere derhal son vermesi ve çiftçilerimize sağlıklı elektrik vermesi acilen gerekmektedir. Aksi taktirde bu durum çiftçiyi zarara uğratacağı için sosyal patlamalara da sebep olabilmektedir. Bu konunun düzeltilmesi için bütün yetkililerden taşın altına elini sokmasını bekliyoruz.”