Sivas’ta hasat dönemine sayılı gün kaldı. Temmuz sonunda başlayacak olan hasat dönemi eylül ayı başına kadar devam edecek.

Çiftçileri en çok düşündüren konu ise elde ettiği ürünü nakde çevirebilmek. Konu hakkında açıklamada bulunan Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Hasat döneminde tüm çiftçilerimize hayırlı bir dönem diliyorum. Umuyorum emeklerinin karşılığını fazlasıyla alırlar” dedi.

TMO PRİM HARİÇ HUBUBAT FİYATLARINI AÇIKLADI!

Bazı bölgelerde TMO’nun ürün alımıyla ilgili olumsuz haberlerin basına yansıdığına değinen Başkan Basri Çoban, “TMO alım fiyatını prim hariç makarnalık buğday için ton başına 9 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ton başına 7 bin lira olarak açıkladı.

TMO satış fiyatını makarnalık buğday için ton başına 10 bin 200 lira, ekmeklik buğday için 9 bin 350 lira ve arpa için 7 bin 725 lira olarak belirledi. Açıklanan bu fiyatlara rağmen serbest piyasada fiyatlar ortalama olarak; makarnalık buğday için ton başına 8 bin 79 lira, ekmeklik buğday için ton başına 6 bin 982 lira, arpa için ise ton başına 5 bin 697 lira seviyesindedir.

HUBUBAT FİYATLARININ PİYASADA DÜŞÜK OLMASI SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL!

Hiçbir esnaf, tüccar, alın teriyle evine ekmek götüren vatandaş maliyetine ya da zarar ettiği bir işi yapmaz. Bu durum sürdürülebilir değildir ve çiftçinin üretimden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi acilen etkili alım politikasını güçlendirerek piyasaya da hâkimiyeti sağlamalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi hızlı alım ve erken ödeme yaparak piyasa fiyatlarını yükseltmelidir. Üreticilerimizin lehine olacak şekilde, bu durum acilen düzeltilmelidir. Bundan başka çaremiz yoktur” diye konuştu.

Buğdayda yüzde 15 ithalat kararı hububat fiyatlarını nasıl etkileyecek? Mısırda ithalat vergisi düşürülecek mi? Buğdayda yüzde 15 ithalat kararı hububat fiyatlarını nasıl etkileyecek? Mısırda ithalat vergisi düşürülecek mi?

HASAT ÖNCESİ BÜTÜN TEDBİRLER ALINMALI!

Sivas’ta hasat dönemi öncesinde de gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine değinen Çoban, “Toprak Mahsulleri Ofisi’de randevular ve hububat alımlarında altyapısında gerekli çalışmaları yaparak hasat dönemine hazır olmalı. Çiftçilerimiz bu süreçte mağdur edilmemelidir. Çiftçilerimiz ürünlerini TMO’ya satmak isterken onları tüccarın eline bırakmamalılar.

TMO ödemeleri ve alımları daha kısa sürede yaparsa piyasalarda bu doğrultuda olumlu etkilenir ve çiftçilerimiz mağdur olmaz. TMO’nun bazı ilçelerde ofisleri yok. Yer olan bölgelere TMO ofislerini açmalı. Eğer TMO ve Lisanslı Depolarda ürünler varsa bu ürünlerin acilen un fabrikalarını destekleme maksatlı satışa açılarak boşaltılması gerekiyor. Depo kiralanmalı.

Boş alanlar üzerinde depolama yapmalı. Randevu sisteminde düzenleme yapılmalı, verilen randevular web sitesinden kamuoyu ile paylaşılmalı. Randevusuz alım yapacak yerler belirlenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalı. TMO ofislerinin Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadar açık olması gerekiyor. Bu konuda Sivas’ta sorun yaşanmayacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.